Strijd over toekomst PvdA dreigt - Rooie Veren komt met nieuw manifest

07/03/2008 07:00

PvdA Rooie Veren

Persbericht PvdA Rooie Veren 7 maart 2008
embargo tot 10.30 uur 7/3/08

NIEUW MANIFEST ROOIE VEREN: EEN EINDE AAN DE ONDUIDELIJKHEID Voorstellen nieuw partijbestuur afgewezen - te vrijblijvend en tandeloos

Er dreigt een politieke strijd over de toekomst van de PvdA tijdens het eerstvolgende partijcongres. Het nieuwe partijbestuur heeft in opdracht van de leden voorstellen gedaan ter ideologische verbetering en democratisering van de partij. Maar die voorstellen zijn voor Rooie Veren, de beweging die een vervroegd congres over inhoudelijke verbeteringen en democratisering afdwong, bij lange na niet voldoende. Het partijbestuur bewijst met deze plannen lippendienst aan de leden, maar dreigt nu al het schoothondje van Wouter Bos te worden.

De onduidelijkheid over de koers van de PvdA is mede een gevolg van de ondoorzichtige partij organisatie. Daarom vormt een heldere, democratische organisatie van de PvdA een essentieel onderdeel van de vernieuwing van de partij. De vernieuwingsbeweging 'Rooie Veren' is zeer teleurgesteld over de vrijblijvende voorstellen die het partijbestuur doet om de partij te vernieuwen. Op vele terreinen wordt de opgave die de commissie Vreeman heeft meegegeven - "de partij moet zichzelf opnieuw uitvinden" - onvoldoende beantwoord. Het partijbestuur heeft aan de vooravond van een debatweek binnen de PvdA haar voorlopige plannen voor de komende periode voorgelegd in de discussienota 'Een partij in beweging - Om de kwaliteit van onze idealen'.

Het concept is meer van hetzelfde; er verandert hoegenaamd niets. Het nieuwe partijbestuur geeft de Haagse politiek wederom carte blanche. Een echt ledenparlement blijft uit. De rekrutering van nieuwe volksvertegenwoordigers wordt uit handen gegeven aan 'human resouce management'-managers. Fundamentele versterking van de afdelingen blijft achterwege. Nieuwe debatcircussen worden opgetuigd die in hun voorgestelde opzet wederom slechts bezigheidstherapie zullen blijken te zijn. De onherkenbaarheid van de PvdA bij kiezers en sympathisanten blijft zo bestaan.

Op het najaarscongres van de PvdA in 2007 werd een belangrijke motie over het herstel van de ledendemocratie met overgrote meerderheid aangenomen. De ruime steun was onder meer opvallend omdat de motie door het zittende partijbestuur dringend was ontraden. Deze motie ("Motie 2"), opgesteld door de 'Rooie Veren', de beweging die een sociaal-democratische koers van de PvdA bepleit en herstel van de ledendemocratie, was zeer kritisch over het democratisch gehalte van de partij, de wijze van rekrutering, de gesloten partijmedia en de te zwakke positie van het partijbestuur in het bewaken van het sociaal-democratische gedachtegoed.

Nu de voorstellen van het nieuwe partijbestuur tegenvallen komt Rooie Veren met een eigen manifest, 'Einde aan de onduidelijkheid', waarin op de belangrijkste punten alternatieven worden aangedragen. Een aantal van de belangrijkste voorstellen zijn:


1. Er moet een echte verenigingsraad met macht komen, het Politiek Platform. Dit orgaan dat tussen congressen bijeenkomt moet weer serieuze macht geven aan de leden. Het huidige machteloze Politiek Forum moet worden afgeschaft.
2. De selectie van mogelijke kandidaten voor Europees Parlement, Eerste en Tweede Kamer is de verantwoordelijkheid van het Partijbestuur en wordt niet uitbesteed, zeker niet aan HRM managers, zoals het partijbestuur voorstelt.
3. Alle kandidaten voor vertegenwoordigende lichamen namens de PvdA worden getoetst op drie even zware punten: a) hun verwantschap met de sociaal-democratische ideologie van de partij; b) hun specialisme en inhoudelijke kwaliteit; c) hun vermogen en bereidheid tot open debat met leden, burgers en maatschappelijke organisaties
4. Alles dat decentraal kan moet ook decentraal gebeuren, en centraal alleen dat wat per se centraal moet. Regionaal gespreid komt er betaalde ondersteuning van afdelingen en gewesten. Die wordt op locatie aangestuurd, maar landelijk betaald.
5. Een gedecentraliseerde partij heeft gedecentraliseerde kandidaatstelling met regionale kandidaten, zodat PvdA vertegenwoordigers op een herkenbare plaats aanspreekbaar zijn door leden en kiezers.

Op basis van dit manifest zal Rooie Veren actief deelnemen aan de debatten in de komende maanden. Wij streven ernaar dat het partijbestuur haar concept-plannen zal bijstellen in de richting die wij voorstellen om met elkaar op het congres in juni 2008 gezamenlijk de ledendemocratie in de PvdA te herstellen.

Meer informatie:
De woordvoerders tijdens de persconferentie:
Roel Mulder: 06-40717578;
Anita Andriesen : 06-22808508

of algemeen:
Jacques Monasch 06-12967238
www.rooieveren.nl





http://www.rooieveren.nl