Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 7 maart

Fryslân, 07-03-2008 o Politieberichten van donderdag 6 maart 07.00 uur t/m vrijdag 7 maart 07.00 uur

Wolvega: politie lost diefstallen en een inbraak op
De politie heeft met de aanhouding van twee inwoners van Wolvega van 16 en 25 jaar een inbraak en een aantal diefstallen en een pogingen daartoe opgelost. De twee waren op 10 november 2007 betrokken bij een poging tot diefstal van goederen uit jassen in een garderobe van een dansschool aan de Schoolstraat. Het duo werd betrapt en ging er vervolgens vandoor. Een bewakingscamera registreerde de poging tot diefstal. Na politieonderzoek kon op maandag 3 maart de 25-jarige verdachte worden aangehouden. Een dag later, dinsdag 4 maart, werd de 16-jarige verdachte aangehouden. Na verhoor bekenden de twee de poging tot diefstal, maar ook de diefstallen van drie jassen en tassen uit een kleedkamer van een sporthal aan de Paules Potterstraat op 16 november en een inbraak in een instelling Aan de Schipsloot op 17 november. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de 25-jarige het politiebureau verlaten. De 16-jarige verdachte werd donderdag geleid voor de rechter-commissaris en werd daarna door hem voor 14 dagen in bewaringgesteld.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor wapenbezit De politie heeft woensdagmiddag een 41-jarige man en een 32-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van wapenbezit. Uit politieonderzoek kwam naar voren dat er in woningen van de twee verdachten mogelijk wapens lagen verborgen. Nadat het duo was aangehouden, werden de twee woningen door de politie doorzocht. In één van de woningen werd een pistool met bijbehorende munitie gevonden. In de andere woning een revolver. De wapens werden in beslaggenomen. Na verhoor mocht de 32-jarige vrouw het politiebureau verlaten. De 41-jarige man is voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: snelheidscontroles
De politie heeft donderdag op diverse locaties in het noordoost van Fryslân snelheidscontroles binnen de bebouwde kom gehouden, waar een snelheidsbeperking van 50 km/u geldt. In Zwaagwesteinde werden tussen 07.45 en 10.45 uur op de Voorstraat 720 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 75 te snel, met 73 km/u als hoogst gemeten snelheid. Vervolgens werden tot 13.45 uur op de Tochmalaan in Kollum 730 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 54 te snel met 72 km/u als hoogst gemeten snelheid. Tot 16.45 uur werd daarna gecontroleerd op de Voorweg in Wouterswoude. Hier werden 266 voertuigen gecontroleerd, daarvan reden er 11 te snel: 69 km/u was de hoogst gemeten snelheid.

Folsgare A7: automobilist gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft donderdagochtend op de A7 nabij Folsgare een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 26-jarige automobilist uit Sneek gewond raakte. De bestuurder uit Sneek zag te laat dat een voorligger, een 23-jarige automobilist uit Bakhuizen, afremde en een kop-staartbotsing was het gevolg. De Sneker werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De bestuurder uit Bakhuizen kwam met de schrik vrij.

Appelscha: brand in container
De politie heeft donderdagochtend de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een container. De container stond in een fietsenhok naast een bejaardentehuis aan de Compagnonshaven. De agenten hebben samen met de huismeester een eental bewoners geevacueerd vanwege de vele rookontwikkeling. De brandweer had de brand snel onder controle. De oorzaak is nog onbekend.

Kollumerzwaag: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagochtend een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Bounswei, waarbij 69-jarige automobiliste uit Westergeest gewond raakte. De vrouw moest uitwijken voor een tegenligger en verloor daardoor de macht over het stuur. De automobiliste raakte met haar voertuig een betonnenpaal en kwam uiteindelijk tot stilstand in een sloot. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Heeg: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagmiddag met de lasergun een snelheidscontrole gehouden op de Osingahuizen. Omwonenden klagen regelmatig over te snel rijdend verkeer op deze weg waar een maximum snelheid geldt van 50 km/u. Vier automobilisten werden tijdens deze controle staande gehouden, omdat ze meer dan 20 km/u te snel reden. De snelste reed 34 km/u. Het betrof hier overigens een beginnend bestuurder.

Sijbrandahuis: tweemaal te snel
De politie heeft donderdagmiddag een 36-jarige automobilist uit Dokkum twee maal bekeurd voor te snel rijden. Op de Klaarkampsterweg onder Rinsumageest constateerden surveillerende agenten dat de bestuurder 96 km/u reed waar 60 km/u is toegestaan. Hij werd daarop staande gehouden, waarna proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Omdat de man vervolgens weer met hoge snelheid wegreed, volgden de agenten hem om een nieuwe snelheidsmeting te kunnen doen. Geconstateerd werd dat de bestuurder ditmaal op de Birdaarderweg 99 km/u reed terwijl daar 60 km/u als limiet geldt. De man werd daarop opnieuw staande gehouden en wederom werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Gorredijk: overval tankstation
De politie onderzoekt een overval op een tankstation aan de Badweg. Kort na 20.30 uur liep daar een gemaskerde man de tankshop binnen, bedreigde de pompbediende met een vuurwapen en eiste geld. Er waren op dat moment geen klanten in de shop. Nadat de pompbediende de overvaller een geldbedrag van enkele honderden euros had overhandigd, liep deze weer de shop uit en verdween in onbekende richting. De politie is onmiddellijk na de melding een uitgebreide zoekactie naar de dader gestart. Een aantal kruispunten in de omgeving van het tankstation werd afgezet, diverse autos werden gecontroleerd en met de inzet van speurhonden is naar de overvaller gezocht. Helaas leidde dat niet tot de aanhouding van een verdachte. Op en rond het tankstation is door de technische recherche sporenonderzoek verricht. De politie zet het onderzoek voort. Van de verdachte is het volgende signalement bekend: leeftijd 20 tot 22 jaar, lengte ca.1,85 meter, smal postuur en blanke huidskleur. De overvaller droeg een donkerblauwe spijkerbroek met smalle pijpen en een zwarte effen trui van vrij gladde stof zonder opschriften. De overvaller sprak Nederlands zonder accent. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900 8844.

Terwispel: motoragent opzettelijk aangereden
De politie heeft donderdagavond een 38-jarige automobilist uit de gemeente Opsterland aangehouden. De man wordt er van verdacht een motoragent met opzet te hebben aangereden. De automobilist was de motoragent kort daarvoor opgevallen omdat deze bijna een aanrijding veroorzaakte op de afrit van de A7. De agent wilde daarop de man een stopteken geven. Op het moment dat de agent met zijn motor voor de auto van de verdachte reed gaf deze vol gas. Slechts door hard op te trekken kon de motoragent een zware aanrijding voorkomen. De motor werd daarop door de auto geschampt, waarbij het de agent veel moeite kostte om zijn voertuig onder controle te houden. De achtervolging werd ingezet, die eindigde op de Koaibosk waarop de bestuurder zijn auto aan de kant van de weg tot stilstand bracht. Hij werd daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Omdat de man gedronken bleek te hebben moest hij daar ook een ademanalyse ondergaan met 515 ug/l als resultaat. Behalve voor poging zware mishandeling wordt ook voor dat feit proces-verbaal tegen hem opgemaakt.