Watergebruik consument neemt licht toe

07/03/2008 09:13

Vewin

Het watergebruik bij consumenten is licht toegenomen. Mensen gebruiken gemiddeld 3,7 liter meer ten opzichte van 2004. Het dagelijks gebruik per persoon per dag is 127,5 liter De belangrijkste reden van de stijging is dat mensen meer douchen. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport "Watergebruik thuis" van TNS-NIPO. Opdrachtgever voor het onderzoek is Vewin, de organisatie van de drinkwaterbedrijven in Nederland. Vewin is van mening dat het Nederlandse watergebruik verantwoord is, mede gelet op de aanwezigheid van grote hoeveelheden grond- en oppervlaktewater in Nederland. De grootste zorg voor Nederland is en blijft het beschermen van die bronnen in de toekomst.

Douchen
Mensen douchen vaker en langer. Daarnaast neemt het aantal comfortdouches toe. Drie jaar geleden was een comfortdouche in 1 procent van de huishoudens te vinden, tegenwoordig is 3 procent van de huishoudens voorzien van dit type douche. Vooral de jonge generaties (13-44 jaar) gebruiken meer water via de douche. Nederlanders douchen gemiddeld 0,8 keer per dag.

Besparingen door betere techniek
Het watergebruik neemt licht toe, maar er zijn ook nog steeds waterbesparingen zichtbaar. Watergebruikende apparaten (vaatwassers en wasmachines) zijn opnieuw zuiniger geworden. Een vaatwasser gebruikte 3 jaar geleden gemiddeld 18,1 liter water, nu is dat 16 liter. Wasmachines daalden 7 liter van 63,9 naar 56,9 per wasbeurt. Dat resulteert in een totale besparing als gevolg van technische verbeteringen van 2,2 liter per persoon per dag.

Opmerkelijke feiten
Het onderzoek toont nog enkele opmerkelijke feiten. Eenpersoons huishoudens bijvoorbeeld gebruiken per persoon meer water. Dit wordt veroorzaakt doordat bepaalde toepassingen, zoals de wasmachine, slechts voor één persoon werken. Daarnaast gebruiken vrouwen gemiddeld meer water dan mannen; 14,8 liter per dag meer. Het watergebruik in de drie grote steden is (171,6 l pp pd) hoger dan in de rest van het land. Ten slotte neemt het badgebruik in Nederland nog steeds af. Eens in de 20 dagen nemen we een duik in de tobbe.

Het volledige rapport "Watergebruik thuis 2007" is gratis te downloaden via www.vewin.nl





http://www.vewin.nl