Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 060 SJT
Datum: 7 maart 2008

Inspraak N381 leidt tot onderzoek
naar drie extra tracé-alternatieven

De inspraak op de startnotitie MER voor het project N381, de aanpak van provinciale weg tussen Drachten en de Drentse grens, leidt tot een aanvullend onderzoek naar een drietal alternatieve tracés voor het tracédeel Donkerbroek - Oosterwolde. Dat is de uitkomst van de bestudering van de ruim 80 inspraakreacties.

Voor het weggedeelte tussen Donkerbroek en Oosterwolde is door de provincie in 2007 een startnotitie MER (milieueffectrapportage) opgesteld. In deze startnotitie worden zes tracé-alternatieven beschreven, waarvan het westelijke tracé dat met een ruime boog om het monument Ontwijk loopt als beste uit de bus komt. De inspraakperiode, die met twee weken verlengd werd tot 28 januari 2008, leverde een breed scala aan opmerkingen op. De projectorganisatie heeft alle reacties zorgvuldig bestudeerd. Naar aanleiding van de reacties zijn er drie - in beginsel kansrijke - tracé-alternatieven naar voren gekomen waar aanvullend onderzoek naar uitgevoerd gaat worden. Het gaat naast de bestaande alternatieven, waaronder het voorkeursalternatief, om:

. het omleggen van de Opsterlânske Kompanjonsfeart op basis van het tracé 'It kin ek oars'; . Het bestaande tracé, met een snelheidsbeperking (80 km/uur) ter plaatse van het rijksmonument Ontwijk; . De zogenaamde 'W3 variant', met een verdiepte ligging van het tracé ('ecoduct').

De huidige startnotitie is in januari - na afloop van de inspraakperiode - samen met de inspraakreacties aan de Commissie voor de m.e.r. voor advies voorgelegd. Binnenkort wordt het advies van de commissie verwacht. Het onderzoek naar de nieuwe alternatieven wordt meegenomen in de uitwerking van de Startnotitie MER tot een definitieve MER.

Gedeputeerde Piet Adema kijkt met belangstelling uit naar de uitkomsten van de aanvullende onderzoeken: "Ik wil samen met de regio werken aan een optimale oplossing voor de verkeersproblematiek in de streek. De regio heeft laten zien dat zij mee heeft willen denken en is zelf met kansrijke tracés gekomen. Die nemen we zeer serieus. We volstaan dus niet met het verdedigen van de voorkeursvariant. Wij gaan aan de slag met de drie aangedragen tracés en komen daar mee terug naar de streek om te laten zien wat de uitkomsten zijn. De betrokkenheid van de inwoners is en blijft belangrijk!"

Het onderzoek naar de nieuwe tracé-alternatieven betekent dat de besluitvorming over de N381 net voor de zomer of net na de zomervakantie zal plaatsvinden.


---- --