Ingezonden persbericht


Persbericht DWH, Delft 08 maart 2008

Homo Ontmoetings Plekken in de regio wederom bedreigd...

In weerwil van uitspraken/toezeggingen van lokale overheden, met name die van Rijswijk en de Provincie Zuid Holland zijn twee HOP's (homo ontmoeting plek) nu in de problemen gekomen. De gemeente Pijnacker-Nootdorp wilde sowieso al een hele bevolkingsgroep met een stigmatiserend en voor hen onveiliger beleid confronteren.

Rijswijk onveiliger voor homo's?

De gemeente Rijswijk heeft een algemeen autoverbod ingevoerd in het Wilhelminapark en verzekerd dat het niets met de HOP aldaar te maken had. Waarom wordt er dan nu blijkbaar extra gecontroleerd door de politie op hierdoor op stang gejaagde (homo)mannen van alle leeftijden? Worden burgers die de locatie bezoeken of mannen die zich bijvoorbeeld bevinden bij, op, of rond de parkeerplaats bij de afsluiting, zowat dagelijks gevraagd naar hun identiteitsbewijzen door telkens ook weer andere politieagenten? Waarom zeggen sommige agenten tegen de bezoekers aldaar dat de situatie er alleen maar slechter op geworden is? Worden ouderen, die er heen gaan om anderen te ontmoeten puur voor aanspraak, en soms zelfs per scootmobiel of zelfs rollator komen, gevraagd of men wel weet wat voor locatie het is? Om meer insinuerende opmerkingen maar even achterwege te laten! Er is nu een onveiliger situatie ontstaan in het Wilhelminapark, dat wel duidelijk. Maar zit onze lokale overheid daar wel mee? Wij als DWH (Delftse Werkgroep Homoseksualiteit) hebben gewaarschuwd voor het zogenaamde waterbed effect, en zoals het nu er naar uitziet begint zich dat op een duidelijk verkeerde plek zich voor te doen, simpel vanwege de genomen maatregelen tegen het blijkbaar zogenaamde autoverkeer in het Wilhelminapark! Dat zal wat gaan worden als het zomer wordt en er ook door overige recreanten weer volop gebruik gemaakt gaat worden van het park en de speelplekken. Was dat nu de bedoeling? Nog meer gestress en spanningen oproepen rond een bevolkingsgroep die het in deze tijden toch al weer extra moeilijk heeft?

Pijnacker-Nootdorp en de Provincie Zuid Holland, elkaar alsnog gevonden?

De HOP bij de Ruijven heeft ook een knauw gekregen! Nu zal de lokale politiek, onder aanvoering van de VVD-fractie in die gemeente daar misschien juist wel blij mee zijn, maar is de veiligheid van de bezoekers van het gebied er mee gebaat? Neen! Tot onze stomme verbazing is er heftig gesnoeid op en rond de HOP aldaar, en dat terwijl de Provincie Zuid Holland zo nadrukkelijk had gezegd daar niets te zullen ondernemen. Wij vragen ons dan ook af wat er rond of met de Ruijven gebeurd, dat tenslotte provinciaal terrein is en de gemeente daar geen zeggenschap heeft, laat staan acties kan en mag ondernemen, ook wat zogenaamd onderhoud betreft. Ook hier wordt er dus door onze overheid een (bewust) onveiliger situatie gecreeerd, blijkbaar in de hoop dat de homomannen die andere homomanen willen ontmoeten worden afgeschrikt! En dat blijkbaar voor de enkele wandelaar of bewoner met verrekijker die iets vermoeden te zien of de VVD fractievoorzitter die er wil kunnen wandelen en niet met elkaar ontmoetende homomannen geconfronteerd wil worden!


Tijd voor regionale afspraken?!

De DWH wil dan ook graag de lokale overheden in de regio Haaglanden en de provincie Zuid Holland, oproepen in overleg met de DWH, het COC Haaglanden en het Platform Keelbos te komen tot een uniform beleid met betrekking tot de HOP's binnen Haaglanden. De HOP's zijn veel meer dan de niet-bezoekers denken. Het zijn juist plekken waar homomannen die nog in de kast zitten of zelfs getrouwd zijn, in contact kunnen komen met lotgenoten in een voor hun veiliger omgeving dan helaas elders het geval is. Een gegeven dat maar veel lokale bestuurders niet kunnen of willen begrijpen en daarom ook niet proberen uit te leggen aan hun inwoners! Als DWH willen wij graag tot een eenduidige benadering van de HOP's komen, zowel in het belang van de homomannen als de overige bezoekers. Zo'n eensluidende aanpak zal ieders veiligheid ten goede moeten komen, zelfs ook vanuit het oogpunt van volksgezondheid, en het werk van de politie een stuk makkelijker respectievelijk vriendelijker en respectvoller op laten worden!

In afwachting hiervan willen wij de gemeente Rijswijk en de Rijswijkse politiek oproepen haar maatregelen in en rond het Wilhelminapark, welke zwaar stigmatiserend uitpakken terug te draaien of in de vriezer te plaatsen! De Provincie Zuid Holland roepen wij op niet verder meer mee te werken, onder welk voorwendsel dan ook, met de kleine meerderheid in de Pijnacker-Nootdorpse gemeenteraad en aldus afgedwongen beleid!