Rabobank Nederland

DRS. J.C. TEN CATE GAAT PER 1 JULI MET PENSIOEN MAAR BLIJFT VERBONDEN AAN RABOBANK

Hans ten Cate, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland en voorzitter van de managing board van Rabobank International gaat per 1 juli 2008 met pensioen. Ten Cate, die de pensioengerechtigde leeftijd al in 2006 bereikte, verlengde in goed overleg zijn dienstverband om nu dan een punt te zetten achter zijn indrukwekkende loopbaan in het bankwezen. Wel blijft hij de Rabobank vooralsnog vertegenwoordigen in een aantal commissariaten. Hoe en door wie Ten Cate wordt opgevolgd zal later worden bekend gemaakt.

'Ik vind het jammer dat Hans nu dan toch echt de raad van bestuur gaat verlaten,' zegt bestuursvoorzitter Bert Heemskerk. 'Met Hans kan ik lezen en schrijven. We kennen elkaar al meer dan 30 jaar. Zo werkten we als 'jonge honden' zeer nauw samen in Dubai en Duitsland voor de ABN Amro. Ik beschouw het als de kroon op onze carrières dat we allebei bij een prachtige bank als de Rabo eindigen. Gelukkig zullen Hans en ik elkaar niet uit het oog verliezen, temeer omdat hij nog aan de bank verbonden blijft in een aantal nevenfuncties,' aldus Bert Heemskerk.

Ten Cate (1946) werd in 2000 benoemd tot lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland. Daarvoor was hij vanaf 1974 onafgebroken werkzaam voor de Amro Bank, later de ABN Amro Bank. Laatstelijk was hij daar directeur-generaal Kredieten & Speciale Financieringen (vanaf 1996).

Bij de Rabobank Groep heeft Hans ten Cate niet alleen een stempel gedrukt op de kredietverlening in het binnenlandbedrijf maar zeker ook op de groei van het buitenlandbedrijf. In het binnenland legde hij bijvoorbeeld een stevig fundament onder een adequate bediening van corporates door samenwerkingsverbanden van Rabobank International en de lokale Rabobanken. Ook stond Ten Cate aan de wieg van een grotere zelfstandigheid van de aangesloten bank door een ingrijpende herziening van de algemene goedkeuringregeling bedrijven (AGRB). Ten Cate heeft ook het kredietbedrijf, het hart van de bank, waarvan Krediet Risico Management een belangrijk onderdeel is, zes jaar onder zijn verantwoordelijkheid gehad en gestroomlijnd.

Na zijn aantreden in 2006 als voorzitter van de managing board van Rabobank International gaf Ten Cate een stevige impuls aan de organisatie en verdere uitbouw van Rabobank International. Zo is de Rabobank nu veel nadrukkelijker aanwezig in Azië, Australië en Nieuw Zeeland en Zuid-Amerika. Onder zijn leiding heeft de Rabobank zich ook in de VS - bijvoorbeeld in Californië - sterk op de kaart gezet. Daarbij heeft de bank zich waar mogelijk in het buitenland geprofileerd met het op coöperatief bankieren geënte 'country banking'.

Ten Cate heeft zeker ook grote betekenis gehad op het gebied van de positionering van de Rabobank als mondiale Food & Agri-bank en natuurlijk op de voortvarende uitbouw van de binnenlandse vastgoedactiviteiten. Ook leverde hij een zeer aanzienlijke bijdrage aan het debat over maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen, zowel binnen als buiten de bank.

Voor vragen: Persvoorlichting Rabobank Groep
Roelina Bolding, + 31 30 216 4304 of mail: r.bolding@rn.rabobank.nl