Ingezonden persbericht


Kletter präsentiert:
MITTE BITTE!
Stadtkulturfestival
8.-16. März - Utrecht

Musik - Film - Literatur - Subkultur

MITTE BITTE! is een kersvers, multidisciplinair stadsfestival in Utrecht, rondom de bloeiende, diverse Duitse popcultuur. MITTE BITTE! biedt ruim een week lang Duitse muziek, film, literatuur en subcultuur in een uitdagend, divers, multidisciplinair totaalprogramma. MITTE BITTE! vindt plaats van 8 tot 16 maart 2008, op liefst negen locaties; van Louis Hartlooper Complex tot ACU, van SJU Jazzpodium tot Tivoli.

Door deze kruisbestuiving maakt MITTE BITTE! vele gezichten van de Duitse popcultuur zichtbaar. In sommige gevallen zelfs letterlijk: tijdens het festival zijn een week lang bijzondere films te zien, waaronder diverse hoogtepunten uit de 'Neue Berliner Schule', dé stroming binnen de hedendaagse Duitse cinema.

Het muzikale programma biedt vooral avontuur, in allerlei soorten en maten: van minimal techno tot noise, van Balkan beat tot digital hardcore. Plus een fijne scheut pop (Wir Sind Helden, Mambo Kurt) tussendoor.

In sneltreinvaart vanuit enthousiasme ontstaan, brengt MITTE BITTE! verschillende culturele werelden, subculturen en instellingen samen. Midden in het land is de naamgevende link met Mitte, het creatieve 'centrum' van het moderne Berlijn, bovendien snel gelegd.

MITTE BITTE! wordt op zaterdag 8 maart geopend met de 52e editie van het Rumor Festival voor avontuurlijke muziek. In Theater Kikker wordt het elektronische stuk 'Kontakte' van de recent overleden componist Karlheinz Stockhausen opgevoerd. Uitsmijter die avond is de elektronica en digital hardcore in het SJU Jazzpodium van de undergroundlegende Alec Empire, in vroeger dagen frontman van het vermaarde, snoeiharde Atari Teenage Riot. Slotact is orgelcultheld Mambo Kurt op zondagmiddag 16 maart in EKKO.

MITTE BITTE! is een initiatief van Kletter. Deelnemende instellingen zijn: Tivoli, Louis Hartlooper Complex, Rumor, Utrecht Jazz Fest, EKKO, ACU en de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU). MITTE BITTE! wordt mede mogelijk gemaakt door het Goethe Institut, het Duitsland Instituut Amsterdam en de Gemeente Utrecht, afdeling Stadspromotie.

www.mittebitte.nl - http://mittebitte.hyves.nl

Beeldmateriaal is opvraagbaar!

Er zijn interviewmogelijkheden met Kletter-initiatiefnemer Peter Bijl. Zijn idee achter MITTE BITTE! komt niet van ver. Toen Peter Bijl (1979) in 2004 als uitwisselingsstudent aan de Berlijnse Humboldt Universität verbleef, ging hij voor de bijl: hij verpandde zijn hart aan de fascinerende gespletenheid en creativiteit van de Duitse hoofdstad. Als Berlijn-correspondent voor de populaire VPRO-website 3VOOR12 deelde hij dit enthousiasme over de stad - en daarbij de Duitse cultuur - met duizenden lezers in een omvangrijk dagboek: 'Bijl In Berlijn'. Hierin beschreef hij een half jaar lang op geestdriftige wijze de bruisende culturele vibe van het hedendaagse Berlijn, dat hij nog steeds vijf keer per jaar bezoekt. Met MITTE BITTE! probeert hij deze culturele vibe ook naar het andere Mitte te halen: dat van Nederland.

HET MONUMENTALE

promotie & educatie voor de muzieksector

Evelyne Levêke

Jansveld 31, 3512 BE Utrecht

Postbus 553, 3500 AN Utrecht

M: 06 - 4500 8427 - F: 08 - 4224 8808

evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl

Lees Verzameld Werk, de nieuwsbrief van Het Monumentale. Abonneer nu!

Check ook Dizkuzz - forumdiscussies met en over de muziekbizz - www.dizkuzz.nl