NEN


NEN publiceert nieuwe standaard voor beheersing van biorisico's in laboratoria

vrijdag 7 maart 2008, 16:47

CEN Workshop Agreement CWA 15793:2008 (Laboratory biorisk management standard) is in februari 2008 gepubliceerd.
De CWA bevat eisen aan het beheersen van risico's verbonden aan het hanteren, de opslag en de vernietiging van biologische agentia en toxines in laboratoria. De standaard volgt een
managementsysteembenadering. Dit wijkt af van veel bestaande documenten op dit gebied, bijvoorheeld van de WHO, die vaak allerlei voorschriften bevatten. De CWA is geschikt als basis voor een bioveiligheidscertificaat.

De aanleiding om een CWA over management van biorisico's in laboratoria te maken is dat er de laatste jaren een grote groei in laboratoriumfaciliteiten voor (micro)biologisch onderzoek is. Zo starten er in alleen al in China meer dan 300 laboratoria. Ook in andere Aziatische landen, Noord-Amerika en Europa is er een grote groei in het aantal laboratoria dat met biologisch materiaal werkt. Het ontsnappen van het mond- en klauwzeer virus uit een laboratorium in Engeland, afgelopen zomer, onderstreept nog eens het belang van een goed managementsysteem voor bioveiligheid in laboratoria. De nieuwe CWA biedt deze faciliteiten handvatten om de bioveiligheid te borgen.

Een CEN Workshop is een normalisatieplatform dat open is voor ieder bedrijf of organisatie en dat dient om snel en flexibel tot een afspraak te komen. Het eindresultaat van een CEN Workshop is een CEN Workshop Agreement (CWA). Bij de Workshop die de CWA 15793 heeft opgesteld zijn onder andere overheden, universiteiten en industrie vertegenwoordigd uit zeer veel verschillende landen zoals de Verenigde Staten, EU-landen, China en voormalige Sovjet-landen.

Om deze CWA te bestellen kunt u naar de normshop gaan of een e-mail sturen naar cwabiorisk@nen.nl.