Gemeente Nuth


Ontwikkelingen nieuwbouw Op den Toren Nuth

Cicero Zorggroep werkt mee aan de plannen wonen en zorg in de kern Nuth door de herontwikkeling van zorgcentrum Op den Toren. De plannen worden uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Nuth en de woningstichtingen Wonen Zuid en Wonen Heuvelsteden. Cicero zal daarbij in de omgeving van en wellicht op de huidige locatie vervangende nieuwbouw voor het zorgcentrum realiseren.

Omdat op de middellange termijn verwacht wordt dat de zorgvrager liever thuis zorg ontvangt dan in een zorgcentrum, zal in de nieuwbouw intramuraal (binnen het zorgcentrum) minder verzorgingscapaci-teit geboden worden dan in de huidige situatie. De gelden die vrijkomen door de verwachte toekomsti-ge afname van de verzorgingshuiscapaciteit zijn nodig om zorg thuis te kunnen bieden. Het is de bedoeling om het nieuwe zorgcentrum te integreren (te kantelen) in de woonwijk Op den Toren en het westelijke gedeelte van de Donatusstraat. Afhankelijk van de wijze van invulling van deze wijkgerichte kanteling zal bepaald worden hoeveel en welke soorten/categorieën zorg er door Op den Toren geleverd zullen worden.

Om de bouwplannen te kunnen realiseren heeft Cicero Zorggroep medewerking nodig van een aantal partijen. Zo zullen de overheid, de NZa en het Zorgkantoor mee moeten werken aan met name het soepel toepassen van de complexe wet- en regelgeving terzake. Op dit moment buigt de Stuurgroep Verplaatsing zorgcentrum Op den Toren, bestaande uit vertegen-woordigers van Cicero Zorggroep, Wonen Zuid, Wonen Heuvelsteden en de gemeente Nuth, zich over de tot nu toe gemaakte analyse. De eerste geluiden naar aanleiding van de analyse zijn positief; deze analyse zal mede de basis vormen voor de verdere besluitvorming. Om een beeld te krijgen van de definitieve haalbaarheid van het plan zal eerst een uitgebreid pakket van eisen moeten worden omschreven. Om te komen tot een zo zorgvuldig mogelijke invulling van dit pakket van eisen, worden op korte termijn de belanghebbende partijen zoals onder andere de medewerkers, de cliëntenraad, de bewonerscommissies en de huurdersverenigingen, uitgenodigd hun wen-sen en eisen kenbaar te maken. Voor de zomervakantie moet duidelijkheid bestaan over de verdere invulling van de plannen. Hierna kunnen de plannen verder uitgewerkt worden en zullen de contouren voor het nieuwe multifunctionele zorgcomplex en de ontwikkelingen voor de wijk zichtbaar worden.