Ingezonden persbericht


Britt Das loopt van Amsterdam naar Lhasa voor aandacht Tibetaanse onderdrukking

Voettocht van 10000 kilometer bijna op de helft

8 maart 2008

Amsterdam - Haar voettocht van Nederland naar Tibet is bijna op de helft. Een dezer dagen zal Britt Rusland verlaten en de grens met Kazachstan oversteken. Daarmee komt ook de volgende mijlpaal in zicht: de 5000 kilometergrens. Het eerste deel van de reis is niet bepaald makkelijk geweest: een gebroken kaak bij een overval, sneeuwstorm, ziekte en afvallende teennagels. Toch wil Britt niet van opgeven weten. Britt: "Ik zal op 8 augustus in Tibet aankomen."

Britt Das (38) is in augustus 2007 begonnen aan een voettocht van Amsterdam naar Lhasa, 10.000 kilometer door 18 landen in Europa en Azië. Een tocht van een jaar om aandacht te vragen voor de situatie in Tibet dat sinds 1950 bezet is door China. Na ruim 4600 kilometer en acht landen te hebben doorkruist, is ze bijna in Kazachstan.

Gastvrijheid

Britt legt iedere dag tussen 35 en 40 kilometer af en slaapt in hostels en op plekken die mensen haar spontaan aanbieden. Haar optreden op de Russisch televisie hielp hierin goed mee. De weken erop werd ze door velen herkend en uitgenodigd.

Britt vanuit Astrakan,Rusland: "De gastvrijheid van de mensen is hartverwarmend. Zo ben ik hier door de burgemeester herkend op de straat. Hij nodigde me, ondanks zijn drukke agenda vanwege de verkiezingen, spontaan uit voor een lunch en bood ook een slaapplaats aan."

Overval

Helaas ontmoette ze niet altijd vriendelijkheid onderweg. Dieptepunt vormde een laffe overal in Roemenie. Na een korte achtervolging en worsteling sloeg een jongenman Britt neer. Een gebroken kaak tot gevolg. Omdat een behandeling ter plaatste niet mogelijk was, is Britt in Nederland behandeld. Vergezeld door twee vriendinnen heeft de Amsterdamse haar reis een maand later vervolgd.

Ondanks dit oponthoud 'loopt' Britt op schema. Grote obstakels vormen nu enkele bergpassen zoals de Hindu Kush en de Pamir Mountains. Vanwege de sneeuw kunnen de bergpaden niet begaanbaar zijn en dat Britt door Afghanistan moet. Een andere alternatieve route voert door China maar is 500 kilometer om.

Britt wil 100.000 euro in zamelen voor het Norbulinga Instituut dat steunt bied aan Tibetanen in India en ervoor zorgt dat hun gewoontes, literatuur en taal behouden blijft.

Britt: "Op 8 augustus, de dag dat de Olympische Spelen in Beijing beginnen, hoop ik bij de Jokhang tempel aan te komen, het boeddhistische bedevaartcentrum van Tibet. Met mijn tocht wil ik aandacht vragen voor het Olympische gedachtegoed: verspreiding van wereldvrede, respect tussen mensen en culturen. Door de Chinese bezetting verdwijnt de Tibetaanse cultuur nu."

Britt Das houdt een dagboek bij (in het Engels) op www.footprintsforfreedom.org.

Op http://www.volkskrantreizen.nl/user.php?username=brittdas&usergroup=correspondent zijn sinds kort ook haar dagelijkse belevenissen te volgen. Hierop ook filmfragmenten van o.a. de Russische staatstelevisie.


---



Ingezonden persbericht