Ingezonden persbericht


PRESS RELEASE
8 maart, 2008

Toyota Team TOM's test op Motegi, Fuji en Suzuka Carlo van Dam bereidt zich voor op start F3 seizoen

GOTEMBA - De Nederlandse autocoureur Carlo van Dam bereidt zich momenteel voor op de start van het Japanse Formule 3 kampioenschap, waarin hij dit jaar voor regerend kampioen Toyota Team TOM's uitkomt. Hij testte de afgelopen weken met zijn Dallara-Toyota op de circuits van Fuji en Motegi en komt op 18 en 19 maart as. in actie op Suzuka. Het Japanse F3 kampioenschap begint op 4 en 5 april as. op Fuji, vlakbij Carlo's woonplaats Gotemba, waar ook zijn team is gevestigd.

De meest recente test op Fuji - waar alle Japanse F3 teams aanwezig waren - werd wederom geteisterd door sneeuwbuien, maar Carlo wist desondanks ruim 150 ronden in twee dagen af te leggen. "We hebben veel geleerd en dat is ook nodig, want hoewel ons team op Fuji de eerste drie plaatsen bezette, komen we genoeg dingen tegen die we nog kunnen verbeteren", aldus Carlo, die zich prima vermaakt in Japan. "Ik kan mij hier volledig focussen op het racen en fysieke training. Daarnaast ben ik gek op Japans eten, dus ik zit hier wel goed. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam en ik heb al een hoop nieuwe, leuke mensen leren kennen. Opvallend is ook hoe Japan is ontwikkeld op het gebied van technologie, alles gaat hier elektronisch."

Carlo weet dat hij dit seizoen in een felbevochten kampioenschap racet: "Het is hier erg competitief, maar dat wist ik al. Kijk maar naar de coureurs die hier hebben gereden in het verleden. Dit seizoen zijn er een paar snelle Japanse coureurs en de strijd zal vooral gaan tussen ons team en het Honda fabrieksteam. Op Fuji waren wij duidelijk sterker, maar de laatste test vindt plaats op Suzuka, het thuiscircuit van Honda. Dan zullen we zien hoe we ervoor staan."

Aan zijn team zal het volgens Carlo niet liggen: "Hun motivatie en discipline is indrukwekkend. Er wordt ontzettend hard gewerkt door iedereen en reguliere werktijden kennen ze niet. Zowel mijn engineer als monteur werken al een hele tijd voor TOM's en beschikken over veel ervaring. Autosport is hier een nationale sport, de aandacht ervoor is massaal. De autofabrikanten investeren veel in de racerij en dat biedt veel mogelijkheden voor teams en rijders. Coureurs worden hier geselecteerd op hun kwaliteiten en niet op het geld dat ze mee kunnen brengen, in tegenstelling tot wat vaak in Europa gebeurt."

Na de test op Suzuka komt Carlo voor een paar dagen naar Nederland, voordat hij terugvliegt naar Japan voor de openingsrace op Fuji.

END

Voor meer informatie (