KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Overijssel dressuur paarden 18 februari 2008

In het Overijsselse Emmeloord reden afgelopen vrijdag en zaterdag alle combinaties een zo goed mogelijke proef om kans te maken op de KNHS Regiotitel dressuur paarden en het felbegeerde startbewijs voor het KNHS Indoorkampioenschap, dat voor dressuurpaarden gehouden wordt op 8 maart in Wanroij.

Annemiek Harmsen van RV Twentse Ros uit Lonneker won met overmacht de klasse Z2 op blikvanger Ustador Diar (v.Jazz). In de klasse Z1 ging Corien IJspeerd aan kop op Luxforms Una (v.Odermus R). Zij reed een thuiswedstrijd, want ze huurt tien stallen op het hippische centrum in Emmeloord. Ik was zelf heel tevreden over de proef. Het halthouden was iets ongedurig, maar als ze dan mag gaan lopen, gaat het steeds beter. Vooral voor de drafonderdelen had ze hele hoge punten.. Una is een volle zus van Nimbly, Popeye en Olympus, de bekende paarden waarmee de familie Van Silfhout furore maakt. Corine rijdt met Luxforms Trippel in de klasse ZZ-Licht.

In de klasse M2 ging de titel naar de zestienjarige Carlijn de Jonge op Fretruchels. Deze zesjarige zwarte merrie is een dochter van Freestyle. Carlijn was niet helemaal tevreden. Ik heb wel eens lekkerder gereden. Ze was een beetje gespannen en vond die bloemetjes aan de kant maar vreemd. Het wegrijden na het groeten was slingerend en ze was wat sterk in de contra, maar ze sprong gelukkig niet over. De middendraf knalde er wel echt uit en het halthouden en daarna achterwaarts ging ook heel goed. Uiteindelijk maakte ze geen echte fouten en dat bleek ook wel uit de score. Carlijn volgt wekelijks les bij Bart Veeze en via de HTC bij Gea Bouwstra. Naast Fretruchels rijdt ze nog in de klasse B met een Lusitano-merrie.

Greet Schoorlemmer haalde de hoogste score in de klasse M1, met haar achtjarige vosmerrie Tirza. Deze heeft Wolkentanz als vader en komt uit een tuigpaardmoeder. Greet runt in haar dagelijks leven een kleinschalige pensionstal en werkt parttime als tandartsassistente. De bodem in de wedstrijdbaan was heel goed, maar het verschil qua licht in de donkere losrij-ruimte en de lichte wedstrijdhal was heel groot. Ik heb meerdere paarden gezien, die met losrijden heerlijk liepen en in de wedstrijdbaan gewoon afsloegen, omdat ze daar in één keer weer van alles zagen. Die van mij was ook een beetje kijkerig, daarom liet ze net niet mooi los soms, maar aan de andere kant sjouwt ze dan ook weer heel makkelijk door. Op een kampioenschap heb je natuurlijk zelf ook altijd een bepaalde spanning. Tirza liet in ieder geval een hele mooie middendraf zien!

Gerdien Hilgenberg had een druk weekend. Op vrijdagavond stuurde ze Ronaldo naar een derde plaats in de klasse Z1. Op zaterdag verscheen ze met twee troeven, Winston en Wayra, in de baan voor de klasse L2. Met schimmelruin Winston (v.Rubels) werd ze uiteindelijk kampioen. Gerdien, in haar dagelijks leven onderwijzeres, zette voor haar eigen gevoel een fijne constante proef neer: Winston bleef mooi stil in de aanleuning en lekker actief, alleen het achterwaarts ging wat twijfelend. Gerdien lest bij Manfred Wagner, dat is geen toeval, want hij is ook de instructeur van degene bij wie Gerdien haar paarden op stal heeft staan, Marjolijn Stamsnijder (foto 1) van de Dinkelhoeve. Zij werd de winnares van de klasse L1 met DHs Willington (v. Riverman). In het begin hadden we nog een afleidingsfoutje, hij wilde niet vertrekken voor de middendraf en vervolgens wilde hij aangalopperen. Ik heb hem even gecorrigeerd en daarna bleef hij goed bij de les. De overgangen door de hele proef gingen goed en het wijken naar links was sterk. Willington is nog een jong, maar heel plezierig paard, hij zal nooit bokken. Marjolijn is een veelzijdige amazone want met Willington komt ze ook uit in het B-springen. Met DHs Valleransa heeft ze zich gekwalificeerd voor het L-springen in Ermelo. Met Sultan (v.Rafürstinels) komt ze uit in het ZZ-Licht.

Pechvogel was deze keer Stientje Crebas (foto 2) met Warinde (v.Oramé). De combinatie komt uit voor NOP, dus reed een thuiswedstrijd. Toen Stientje de korte zijde bij C passeerde raakten twee honden bijna slaags met elkaar. Door het luide gegrom en geblaf werd Warinde gespannen en bleef daar gedurende de hele proef last van houden. NOP Emmeloord ligt aan een doorlopende weg en naast een bos, menigeen maakte van de gelegenheid, en het schitterende weer, gebruik om daar even uit te stappen.

Gemma Jansen

Regiokampioenschap Overijssel
Uitslagen Dressuur Emmeloord Paarden:
Z2: 1. Annemiek Harmsen, Ustador Diar, 69.39; 2. Desiree Zandbelt, Ramses; 66.37; 3. Angela Snippe, Promises, 65.38; Z1: 1. Corien IJspeerd, Luxforms Una, 66.00; 2. Gabrielle Rensink, Ucandance B., 65.9; 3. Gerdien Hilgenberg, Ronaldo, 65.4; M2: 1. Carlijn de Jonge, Fretruchels, 64.8; 2. Edwin Langevoort, Forstinels, 63.5; 3. Marloes ter Hurne, Villottie, 62.7; M1: 1. Greet Schoorlemmer, Tirza, 67.5; 2. Marcelle Hesselink, Sunshine, 67.3; 3. Wendy Bergman, V-Power, 65.8; L2: 1. Gerdien Hilgenberg, Winston, 66.7; 2. Frank Hosmar, Wallstreet Shuffle, 64.5; 3. Regina vd Veen, Boyrivens Feinr., 63.3; L1: 1. Marjolijn Stamsnijder, DHs Willington, 66.00; 2. Susan Stegehuis, Vive Bravour, 65.3; 3. Magda Hutten, Toreador T, 65.00.