Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 8 maart

Fryslân, 08-03-2008 o Politieberichten van vrijdag 7 maart 07.00 uur t/m zaterdag 8 maart 11.00 uur

Langezwaag: auto gestolen bij inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan tHou. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een ruit van de showroom geforceerd, waarna een zwarte VW Golf GTI met kenteken 49-XX-SJ werd weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 42-jarige inwoner van Langezwaag aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de
Harlingerstraatweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van ruit. Uit de woning werden een mengpaneel, een computer, een portemonnee, een fotocamera en een sleutelbos weggenomen. Met behulp van één sleutels werd vervolgens vanaf de oprit een zwarte Jeep Commander met kenteken 32-ZG-JP gestolen. De 45-jarige bewoner deed aangifte.

Wolvega: rijbewijs motorrijder ingevorderd na forse
snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagmiddag op Om Den Noort het rijbewijs van een 54-jarige motorrijder uit Jubbega ingevorderd. De bestuurder viel op omdat hij een personenauto via de verdrijvingsvlakken inhaalde. Tijdens de achtervolging door een onopvallende videosurveillanceauto van de politie haalde de motorrijder in de bebouwde kom een gemiddelde snelheid van 105 kilometer per uur. Na een stopteken werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Terherne: diefstal motorsloep
De politie onderzoekt de diefstal van een motorsloep die lag afgemeerd aan de Jongebuorren. Het betrof een sloep van het merk Rhea, type 510 Elegance, blauw van kleur. De sloep was voorzien van een eveneens blauwe Mercury buitenboordmotor van 15 PK. De 67-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Kollum: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige automobilist uit Klarenbeek. Tijdens een snelheidscontrole op de N358 werd geconstateerd dat de man 141 km/u reed, terwijl daar 80 km/u is toegestaan.

Drachten: fietser ernstig gewond
De politie heeft vrijdagmiddag assistentie verleend bij een ongeval waarbij een 51-jarige fietser uit Drachten ernstig gewond raakte. Het slachtoffer werd op de parkeerplaats bij het winkelcentrum Noorderpoort aangereden door een achteruitrijdende auto. De bestuurder daarvan, een 25-jarige inwoner van de gemeente Smallingerland, had de fietser over het hoofd gezien. Omdat de fietser bij de aanrijding zeer ernstig hoofdletsel opliep, werd hij per ambulance naar het UMC in Groningen overgebracht.

Drachten: fietser gewond
De politie heeft vrijdagmiddag assistentie verleend bij een ongeval op de Noorderdwarsvaart. Een 44-jarige automobilist uit Drachten kon daar op de kruising met de Knobben/Schwartzenberghlaan, een voor hem rijdende fietsster die plotseling linksaf sloeg niet meer ontwijken. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de fietsster, een 14-jarige inwoonster van Drachten, een gebroken been opliep. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in haar woonplaats vervoerd.

Leeuwarden: passagier gewond
De politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Nieuwekade. Daar werd de auto van een 32-jarige Leeuwarder van achter aangereden door de auto van een 30-jarige plaatsgenoot. Deze had te laat gezien dat de auto van zijn voorganger stil stond. Een passagier die in die auto zat, een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd met nekklachten per ambulance naar het MCL vervoerd.

Hindeloopen: aanhouding op heterdaad
De politie heeft vrijdagavond een 35-jarige inwoner van Bolsward aangehouden. De man werd op heterdaad door surveillerende agenten betrapt terwijl hij bij een bedrijf aan de Suderseewei koperen stroomkabels wegnam. De man werd naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: onder invloed
De politie heeft vrijdag tegen middernacht het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Harlingen. De man werd voor een alcoholcontrole op de Prins Bernhardweg staande gehouden. Omdat hij gedronken bleek te hebben moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan met 740 ug/l als resultaat.

Aldtsjerk: eenzijdig ongeval onder invloed+
De politie heeft zaterdag kort na middernacht proces-verbaal opgemaakt tegen een 22-jarige automobilist uit Joure. De man was met zijn bestelbus in een slip geraakt en vervolgens in een sloot naast de weg beland. Omdat hij gedronken bleek te hebben moest de bestuurder op het politiebureau een ademanalyse ondergaan met 445 ug/l als resultaat.

Wergea: inbraak bedrijfspand
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf aan de Wartensterdyk. Vrijdagavond werd van het pand een raam geforceerd, waarna onder meer een kluis werd opengebroken waaruit een nog onbekend geldbedrag werd meegenomen. De 40-jarige eigenaar uit Wergea deed aangifte.

Harlingen: onder invloed
De politie heeft zaterdagmorgen vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige automobilist uit de gemeente Wûnseradiel. De man werd voor een alcoholcontrole op de Grote Ossenmarkt staande gehouden. Omdat hij gedronken bleek te hebben moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan met 595 ug/l als resultaat.

Metslawier: aanhouding na diefstal bromfiets
De politie heeft zaterdagmorgen vroeg twee inwoners van de gemeente Dongeradeel aangehouden op verdenking van diefstal van een brommer. De 17- en 21-jarige verdachte konden worden aangehouden op grond van het signalement dat doorgegeven was door een 46-jarige inwoner van Metslawier. Deze had gezien hoe de twee de brommer wegnamen uit de garage bij zijn woning aan de Wilhelminastrjitte. Bij hun aanhouding waren de verdachten niet meer in het bezit van de brommer. Deze werd korte tijd later teruggevonden in een heg nabij de woning van de eigenaar. De beide verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en daar ingesloten voor nader onderzoek.

Oldeberkoop: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de
Heerenveenseweg. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd van dit bedrijf een deur opengebroken. Ontvreemd werd vervolgens een nog onbekend geldbedrag uit een opengebroken kassalade. Een 48-jarige inwoner van Oldeberkoop deed aangifte.