Politie Midden- en West Brabant

Politie treft wietkwekerij aan na brand in woning 08/03

BREDA, 8 maart 2008

Politie treft hennepkwekerij aan na brand in woning

BREDA - Bij een brand in een woning aan de Bergdreef trof de politie vanmiddag op de zolderetage een grote wietkwekerij aan. De exploitanten, een 37-jarige vrouw en een 38-jarige man meldden zich tijdens de bluswerkzaamheden. Ze zijn aangehouden en op het bureau in verzekering gesteld.

De hulpdienten reden vanmiddag om 15.00 uur uit voor een brand in een hoekwoning aan de Bergdreef. Omdat het in eerste instantie nog niet duidelijk was of er mogelijk nog bewoners aanwezig waren reed de ambulancedienst uit voorzorg mee. Ter plaatse zagen de hulpdiensten zwarte rook uit het dak komen. De politie zette de omgeving af waarna de brandweer startte met bluswerkzaamheden. Tijdens de nabluswerkzaamhedende brand troffen brandweerlieden op de zolderverdieping een grote hennepkwekerij aan. De verdieping huisveste 300 oogstrijpe planten. Tijdens de werkzaamheden meldden zich de bewoners. Het energiebedrijf stelt een onderzoek in of er sprake is van diefstal van electriciteit.

De hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in veel gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt. Bij het ontrollen van de wietplantages wordt vooraf gekeken naar de binnengekomen tips, die bij de politie en Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) zijn binnen gekomen. Deze informatie wordt gecombineerd met eigen recherche onderzoek, informatie van de partners zoals Essent en woningcoöperaties en andere waarnemingen zoals stankoverlast, extreem stroomverbruik en warmtemetingen. Een combinatie van genoemde factoren leidt veelal tot een onderzoek in de woning, schuur, loods of bedrijfspand.

Auteur: Desiree Brabers