Hulpverlening Gelderland Midden



Bedrijfshulpverleners redden kanovaarder

RENKUM Zaterdag 8 maart sloeg, op de Rijn ter hoogte van de haven aan de Veerweg, omstreeks 17.00 uur een kano om waarbij de inzittende te water raakte. Een tweetal bedrijfshulpverleners van de firma Norske Skog-Parenco zagen dit gebeuren en waarschuwden onmiddellijk via 112 de hulpdiensten. Vervolgens ging één van de BHV-ers het water in om de onfortuinlijke kanovaarder te helpen. Zijn collega BHV-er liep tijdens deze actie stroomafwaarts, met de twee in het water liggende mannen mee. Met de actie van de twee BHV-ers redden zij waarschijnlijk de man het leven. De 22-jarige kanovaarder is, na onderzoek door ambulance- en traumaheli verpleegkundigen, met onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Het ongeval vond plaats nabij de haven van de firma Norske Skog-Parenco. Een 44-jarige bedrijfshulpverlener (BHV-er) van deze firma zag en hoorde het ongeluk gebeuren en sprong de Rijn in om de man te gaan helpen. Zijn 47-jarige BHV collega liep stroomafwaarts met de drenkeling en zijn redder mee. Door de sterke stroming in de Rijn worden de drenkeling en zijn hulpverlener meegenomen. Vlakbij de Bokkendijk kan de drenkeling door de twee BHV-ers uit de Rijn gehaald worden.

Inmiddels waren alle hulpdiensten gealarmeerd die met meerdere voertuigen naar het incident uitrukten. Zowel brandweerduikers uit Arnhem en Wageningen als ook verschillende brandweervoertuigen werden hiervoor gealarmeerd. Ook een tweetal ambulances, ondersteund door een traumahelikopter zijn ter plaatse geweest. De kanovaarder is in de ambulance onderzocht en bleek verschijnselen van onderkoeling te vertonen. Ter verdere behandeling is de man naar het ziekenhuis vervoerd.

De twee BHV-ers bleken niets te mankeren en zijn van droge en warme uitrukkleding van de brandweer voorzien. Door de bedrijfsbrandweer van Parenco zijn zij teruggebracht naar het bedrijf waar zij verder verzorgd zijn.

Al met al een zeer daadkrachtige actie van de BHV-ers.