Museon Den Haag

Persbericht

datum
3 maart 2008

inlichtingen
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

telefoon
070-3381421 / 06 16 578 515

Natuurfotografie van Ruben Smit in Museon Den Haag Rijzende rivier, het nieuwe rivierengebied in Nederland

Ruben Smit leidt jaarlijks tafelgesprekken over natuurfotografie in het Museon in Den Haag waarbij hij gerenommeerde natuurfotografen aan tafel te gast heeft. Op zondag 9 maart a.s. geeft hij een een presentatie over zijn eigen werk waarbij zijn nieuwe boek 'Rijzende rivier' vertrekpunt is. Smit spreekt over het nieuwe rivierengebied vanuit de gedachte dat de mens de laatste duizend jaar een enorme invloed heeft uitgeoefend op het rivierenlandschap. Dit landschap is veranderd door de aanleg van dijken, de kunstmatige afvoer van het water en de aanleg van waterwegen ten behoeve van de scheepsvaart. Door de klimaatverandering is er een nieuwe visie op natuurbeheer ontstaan. Smit gaat hier nader op in en wil het publiek het nieuwe rivierengebied door zijn beelden met andere ogen laten zien. De fotograaf zegt hierover: "Beelden die informeren en inspireren zodat we rivieren niet direct meer zien als bedreiging maar veel meer als creatieve architecten, als bron van leven voor veel dieren, inclusief wij mensen. Want wij zijn gebonden aan rivieren."

De presentatie begint zondag om 14.00 uur en duurt anderhalf uur, halverwege onderbroken door een pauze van een half uur. De toegangsprijs bedraagt E 11,50. In dit bedrag is koffie of thee in de pauze inbegrepen. Tevens is het mogelijk de tentoonstelling 'Wildlife Photograper of the Year' voor de laatste keer te bezoeken. Voor deze zondagmiddagpresentatie moet worden gereserveerd onder nummer 070-3381423.

Ruben Smit
Ruben Smit is een internationaal befaamd fotograaf en ecoloog. Hij publiceert in tal van vooraanstaande tijdschriften als National Geographic en Grasduinen. Ruben Smit is prijswinnaar in de Wildlife Photographer of the Year competition 2005.

Wildlife Photographer of the Year
De foto's uit deze tentoonstelling zijn de winnaars van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition'. Dit is een prestigieuze wedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen. Het Museon toont deze bekroonde foto's tot en met 9 maart 2008.

Record aantal inzendingen
'The Wildlife Photographer of the Year Competition' heeft dit jaar voor de 24e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de prijzen. Dit jaar ontving de organisatie een record aantal inzendingen van meer dan 32.300 foto's van deelnemers uit 78 landen. Het Museon toont deze bekroonde foto's tot en met 9 maart 2008.

Winnaars
Aan de hoofdprijs is de titel 'Wildlife Photographer of the Year' en een bedrag van £2,000 verbonden. De hoofdprijs is dit jaar gewonnen door de Ben Osborne uit Groot-Brittannië met zijn foto 'Elephant creation'. De competitie kent ook prijzen toe aan jong talent tot en met 17 jaar oud. 'The Young Wildlife Photographer of the Year 2007 Award' is gewonnen door Patrick Corning, eveneens uit Groot-Brittannië, met de foto 'Monkey moment'.

Openingstijden en prijzen
Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten. De toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder bedraagt E 7,50 Kinderen van 4-11 jaar betalen E 4,-- en houders van een 65+Pas en CJP E 6,--. Museumkaart is geldig. Groepskorting mogelijk voor groepen boven de 20 personen.

Noot voor de pers
Publiciteitsfoto's van Ruben Smit zijn voor deze presentatie vrij van rechten te downloaden van de site van het Museon, www.museon.nl , bij de perssectie/publiciteitsfoto's.