Ingezonden persbericht


Leiden, 3 maart 2008

Zondagmiddaglezing in Volkenkunde: ''Welkom in Olympisch Beijing'

9 maart 2008

China grijpt de Olympische Spelen van 2008 aan om zich te presenteren als opkomende wereldmacht. Jeroen de Kloet, docent Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, bespreekt naast deze nationalistische zelfpromotie, hoe dit wereldwijd uitpakt op tv en het internet, en welke kritische rol Chinese bloggers en kunstenaars hierin spelen.

De lezing maakt deel uit van de reeks zondagmiddaglezingen die Volkenkunde tot en met april 2008 organiseert. Luisteren naar een actueel onderwerp en aansluitend tijdens een borreltje in het museumrestaurant napraten met de lezinggever: de ideale zondagmiddag! De lezing begint om half vier: daarvoor is er dus alle tijd om het museum te bezoeken.

In deze lezing gaat De Kloet aan de hand van beeldmateriaal in op het belang van de Olympische Spelen voor China. Hij analyseert hoe de Communistische Partij de Spelen gebruikt om een specifiek beeld van Beijing en hiermee van China neer te zetten. Natuurlijk besteedt hij ook aandacht aan het verzet dat opkomt zowel binnen als buiten China, komende van de lokale bevolking maar ook van Nederlandse cabaretiers. Een interessante kijk op de komende Olympische Spelen in relatie tot nationalisme, cosmopolitanisme en culturele globalisatie.

De serie zondagmiddagarrangementen duurt tot en met april. Iedere maand komt een ander actueel onderwerp aan bod. Kijk op www.volkenkunde.nl voor een volledig overzicht van de reeks.

Arrangementsprijs: ^ 10,00 (lezing en borrel, inclusief museumentree). Museumkaarthouders, leden van de Vriendenvereniging en studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betalen de speciale prijs van 5 euro.

Lezingenprogramma:

Zondag 13 april 2008: 'De Canadese Inuit'

door Jarich Oosten, hoogleraar Culturele Antropologie.

Entree:

Woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling

Museumkaart geldig

Volwassenen ^ 7,50

Kinderen 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP ^ 4,00

Toeslag tentoonstelling 'ALS HET IJS SMELT ^1,00

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | openingstijden: di tm zo 10.00-17.00 uur | gesloten op ma, 3 okt, 25 dec, 1 jan. | entree: 7,50, 4,00, MK geldig | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl | elke woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling en de galerijtentoonstellingen.


---