Ingezonden persbericht


Persbericht

demonstratie stop de sloop en voor betaalbaar wonen

Het actiecomité Stop Afbraak Sociale Huisvesting heeft zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen de massale sloop en verkoop van goedkope huurwoningen in Nederland. Aan de protesttocht van de Dam naar het Museumplein, die werd ondersteund door 30 organisaties uit het hele land, namen 400 mensen deel.
Er waren sprekers uit sloopwijken uit de wijk Ondiep uit Utrecht, Crooswijk uit Rotterdam, Bomenwijk uit Delft en de Banne uit Amsterdam Noord.
Ook sprak professor Thomsen van de TU Delft:" Als mijn onheilsvoorspelling uitkomt staan we inderdaad aan de vooravond van de afbraak van de sociale huursector. Wat in de volkshuisvesting van nu gebeurt wordt voornamelijk bepaald door de belangen van het bedrijfsleven, de bouw- en vastgoedsector en de hele middenstand van adviseurs en dienstverleners daar omheen. De bewoners - om wie het eigenlijk zou moeten gaan - hebben daarop steeds minder invloed."
De investeringen in de wijken worden gebruikt om de winsten van de woningcorporaties en de projectontwikkelaars nog meer te vergroten. Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting bedraagt in 2006 het vermogen van de corporaties al 27.7 miljard euro. Op wijkvoorzieningen voor bewoners wordt bezuinigd en er vinden geen investeringen plaats voor de noodzakelijke uitbreiding van betaalbare woningen. De investeringen gaan naar de nieuwbouw van 58 duizend onbetaalbare koopwoningen en ruim 80 duizend voor arbeidersgezinnen onbetaalbare huurwoningen. Ook blijven de projectontwikkelaars dure kantoren bouwen, terwijl in Nederland al miljoenen vierkante meter leegstaat. De directeuren van de woningcorporaties verrijken zich. Ze geven zichzelf salarissen ver boven de Balkenendenorm.
De afbraak van de sociale huisvesting leidt tot grotere woningnood en meer leegstand.
Proffesor Thomsen: "Omdat de woningcorporaties nu al minder nieuwbouwen dan ze slopen en verkopen zal de omvang van de sociale huursector in de komende jaren verder afnemen, tot naar ik schat zo'n kwart of minder van de voorraad in 2020".
Waar de mensen na de afbraak van hun wijk dan moeten wonen en hoe ze de grote stijging van de woonlasten moeten betalen zal de regering en de corporaties een zorg zijn. De eisen van de demonstratie aan het kabinet zijn:

* sloopbeleid van dit kabinet van tafel

* geen verkoop, splitsing, samenvoeging van goede en betaalbare huurwoningen
* geen gedwongen verhuizingen

* woonlasten omlaag

* uitbreiding van de sociale woningbouw

* van uitkeringen en lonen moet je kunnen wonen
* onmiddellijk uitvoeren van achterstallig onderhoud
* stop de woningnood
In een debat voor radio 1 tussen de woordvoerder van SASH Jan Harinck en Tjeerd Herrema, de PVDA wethouder volkshuisvesting van Amsterdam en partijgenoot van minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie werd niet ingegaan op de eisen van de demonstranten.
De organisaties hebben daarom besloten tot een landelijke vergadering op zondag 9 maart om 13:00 uur in de Hembrugstraat 148 in Amsterdam om verdere acties te bespreken.

In de bijlagen de spreekteksten van Jan Harinck, professor Thomsen en een foto van de demonstratie.
De spreekteksten van de andere sprekers en meer informatie staan binnenkort op onze website.

Stop Afbraak Sociale Huisvesting

Perswoordvoerder Jan Harinck
020 - 7891355
06 - 44505018

www.sash.nl
sash@sash.nl