Politie Friesland

Politieberichten van zondag 9 maart

Fryslân, 09-03-2008 o Politieberichten van zaterdag 8 maart 11.00 uur t/m zondag 9 maart 11.00 uur

Leeuwarden: man van portemonnee beroofd
De politie onderzoekt de beroving van een 25-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie, zaterdag rond 14.00 uur op de Stationsweg. Het slachtoffer werd daar door twee hem onbekende mannen aangeduwd. Hij voelde dat zijn portemonnee uit zijn broekzak werd weggenomen, waarna de twee mannen wegrenden. Beide daders waren ca. 23 jaar, 1,65 meter lang, hadden een licht getinte huidskleur en donker krullerig haar. Eén dader droeg een korte, zwarte jas, een spijkerbroek en witte gympen. De andere dader droeg eveneens een spijkerbroek en witte gympen, maar had een zwarte gewatteerde jas aan.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige automobilist uit Damwoude. Op de Groningerstraatweg was met de laserpatrol vastgesteld dat de man 153 km/u reed, terwijl ter plaatse 100 km/u is toegestaan.

Leeuwarden: fietsers ten val
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Aldlansdyk, waarbij een 83-jarige fietsster letsel opliep. De vrouw was vanaf het trottoir het fietspad opgereden. Daarbij kwam ze in botsing met een andere fietser, een 53-jarige plaatsgenoot. Beide fietsers kwamen ten val, waarbij de vrouw een hoofdwond opliep. Ze werd daarvoor per ambulance naar het MCL vervoerd.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Westerkade. Tussen zaterdag 10.00 en 12.45 uur werd van de woning een deur geforceerd. Vervolgens werden onder meer een computerscherm en een mobiele telefoon weggenomen. De 53-jarige bewoner deed aangifte

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg. Men kwam de woning tussen 13.00 en 16.00 uur binnen door een deur te forceren. Vervolgens werden onder meer twee fotocameras en een mobiele telefoon weggenomen. De 22-jarige bewoner deed aangifte.

Heerenveen: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagavond hulp verleend bij een aanrijding op de A32. Een automobilist (geen gegevens bekend) was daar in botsing gekomen met een overstekend ree. Zijn auto kwam vervolgens met defecte verlichting midden op de rijbaan tot stilstand. De bestuurder en andere inzittenden zijn daarop snel uit de auto gestapt en de berm in gelopen. Een volgende auto, bestuurd door een 45-jarige inwoner van Heerenveen, kon de stilstaande auto nog ontwijken, maar raakte in een slip en kwam in de berm tot stilstand. De bestuurder van de daarop volgende auto, een 45-jarige inwoner van Meppel, botste vol op de stilstaande auto en liep daarbij mogelijk letsel aan zijn borst op. Hij werd daarom per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Alle overige betrokkenen bleven ongedeerd. Rijkswaterstaat verrichtte een noodreparatie aan de middenvangrail en met een veegauto werden zand en brokstukken van de weg verwijderd.

Ureterp: eenzijdig ongeval onder invloed
De politie heeft zondagmorgen vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige automobilist uit Noordhorn. De man was op de Weibuorren met zijn auto over de kop geslagen. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht voor controle. Omdat de bestuurder bleek te hebben gedronken, moest hij daarna op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien de uitslag van 640 ug/l, werd daar zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt. Aangezien de man tijdens dit alles beledigende taal uitsloeg, werd daarvoor eveneens proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Heerenveen: aanhouding voor vernieling
De politie heeft zondagmorgen vroeg een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten betrapten hem op heterdaad toen hij op de Schoolsteeg een raam in een deur van een appartementencomplex kapot trapte. Hij werd naar het politiebureau overgebracht, waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Leeuwarden: jongeman van telefoon beroofd
De politie onderzoekt de beroving van een 17-jarige inwoner van Leeuwarden zondag om 00.40 uur op de Groeneweg. Het slachtoffer was daar even met zijn fiets gestopt om te telefoneren. Vervolgens werd hij door een hem onbekende man aangesproken, die hem opeens van zijn fiets sloeg en zijn telefoon wegnam. Op het moment dat het slachtoffer weer wilde opstaan, wedr hij opnieuw tegen de grond geslagen, ditmaal door een andere hem eveneens onbekende man. Beide daders renden vervolgens weg richting de Prinsentuin. Het ging om twee mannen met een Chinees uiterlijk, leeftijd 20 tot 25 jaar, beiden met rechtopstaand haar. Eén dader droeg een zwarte leren jas en sprak redelijk goed Nederlands met een accent.

Wirdum: onder invloed zonder rijbewijs
De politie heeft zondagmorgen vroeg een 18-jarige inwoner van Ureterp aangehouden, die zonder rijbewijs en onder invloed een auto bestuurde. Surveillerende agenten gaven de bestuurder op de Wergesterdyk een stopteken, dat aanvankelijk genegeerd werd. Op de Legedyk in Wirdum stopte de bestuurder toch, waarna hij naar het politiebureau werd overgebracht. Daar moest hij een ademanalyse ondergaan, met 810 ug/l als resultaat. Omdat Ureterper ook niet in het bezit bleek te zijn van een rijbewijs werd voor beide feiten proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: aanhoudingen na vernieling
De politie heeft zondagmorgen een 19- en een 21-jarige inwoner van Heerenveen en een 22-jarige inwoner van de gemeente Opsterland aangehouden. De drie werden door een politieagent op heterdaad betrapt terwijl ze een paal bij een bushalte vernielden. Ze werden naar het bureau overgebracht, waar proces-verbaal voor vernieling tegen hen werd opgemaakt.

Leeuwarden: beroving echtpaar
De politie onderzoekt de beroving van een echtpaar uit Leeuwarden, zaterdag tegen middernacht op de Huizumerlaan, en is op zoek naar een getuige. De 73-jarige man liep daar, terwijl hij een rolstoel met daarin zijn even oude echtgenote voortduwde. Ze werden door een hen onbekende jongeman aangesproken, die geld eiste en vervolgens een tas achter de zitting van de rolstoel weggriste. Een man die zijn hond in de nabijheid uitliet is daarna achter de dader aangerend, heeft hem de tas afgepakt en deze aan het echtpaar terug gegeven. De politie wil graag in contact komen met deze man voor het opnemen van een getuigenverklaring.

Dokkum: aanhouding na vernieling
De politie heeft zondagmorgen vroeg een 54-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van vernieling. De man wordt er van verdacht met een steen de voordeur en brievenbus van een woning aan de Oranjewal te hebben vernield. Hij kon korte tijd later worden aangehouden op grond van getuigenverklaringen. Hij werd naar het politiebureau overgebracht waar hij werd ingesloten.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft zondagmorgen vroeg een 23-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden. De man wordt er van verdacht in een horecagelegenheid aan de Poststraat diverse vernielingen te hebben aangericht. Hij werd in de horecagelegenheid door gewaarschuwde agenten aangehouden, waarbij zich hevig verzette en de agenten beledigde. Met enige moeite werd de verdachte geboeid naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.