Ingezonden persbericht


debalie - centrum voor politiek en cultuur

maandag 10 maart 2008 | 20.30 uur | lezing
Opgefokte taal met Judith Butler

Judith Butler geeft een lezing over vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van haar net verschenen boek Opgefokte taal (Parrèsia, 2007). Ze gaat daarbij met name in op de Amerikaanse situatie. In haar lezing bouwt ze hierop voort.

Eén van de conclusies van Butler is dat het geen zin heeft om beledigen te verbieden. De beledigde zal zich zelf op welke manier dan ook moeten wapenen tegen de kwetsing. Hoe verhoudt dit zich tot de Nederlandse situatie en het verschijnen van de film van Geert Wilders? De overheid roept in reactie vooral dat mensen niet onnodig gekwetst mogen worden. Hoe staat Butler hier tegenover? Over deze en andere vragen gaat zij na haar lezing in discussie met Nezha Haffou, Markha Valenta en Tom Lanoye onder leiding van Pieter Pekelharing.

Judith Butler is één van de belangrijkste Amerikaanse filosofen van dit moment. Zij heeft naam gemaakt met haar opvattingen over uitsluiting op grond van geslacht. Butler heeft gepubliceerd over feminisme, 'queer theory', politieke filosofie en ethiek. Ze is hoogleraar Retoriek en Comperatieve Literatuur aan de University of California, Berkeley. Pieter Pekelharing is docent sociale filosofie en ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Markha Valenta werkt bij de Vrije Universiteit, Amsterdam. Haar onderzoek richt zich onder meer op de relatie tussen Moslims en de Westerse natie-staat. Nezha Haffou werkt bij de Vrije Universiteit in Brussel. Haar publicaties richten zich op feminisme, de Islam en de multiculturele samenleving. Tom Lanoye is een Belgische schrijver. Hij werd 84e bij de verkiezing van Grootste Belg. Uit het juryrapport: "Om Lanoye kan je niet heen, zijn ongezouten maatschappijkritiek en zijn politiek engagement zijn legendarisch."

Dit programma wordt gemaakt door De Balie, uitgeverij Parrèsia en de Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: maandag 10 maart, 20.30 uur | Prijs: 8 euro / 6 euro Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda