Technische Universiteit Delft

Kunst & natuur: Steengoed
door M&C

Studium Generale

10 maart 2008 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45-49, Delft

door Elsbeth Pluimers

Oude verhalen, opgetekend uit de mond van Koreaanse keramisten vertellen dat de aarde ooit een deel van de zon (vuur) was en naarmate deze aarde afkoelde, het gesteente zich vormde. Uit dit gesteente, onderhevig aan langdurige erosie en verwering, ontstond de klei. Het basismateriaal van deze keramisten. Met de ontdekking van het vuur en de beheersing daarvan maakte de mens weer steen van deze klei. De cirkel is rond: keramiek, een verstilde beweging, de klei tot rust gedwongen, met erosie als beginpunt. Energie gebundeld.

Elsbeth Pluimers is gefascineerd door alles wat met biologie en met fysisch geografische processen te maken heeft. Erosie is voor haar niet alleen afbraak, maar duidelijk ook een proces waarbij nieuwe verschijningsvormen ontstaan. Kunst, gebaseerd op oude technieken, maar dankzij nieuwe technieken tot leven gewekt.

Een lezing over kunst en empathie, "aangekleed" met een aantal werkstukken van Elsbeth in Speakers.

Elsbeth Pluimers is beeldend kunstenaar. Zij is werkzaam op het ateliercomplex Nieuw & Meer te Amsterdam (ziewww.nieuwenmeer.nl).

Tevens zal de Kubus "De droom van Poliphilus" van haar hand in DOK Delft van 5 februari t/m 18 februari 2008 en van 5 maart t/m 12 maart 2008 in de Botanische Tuin, Julianalaan, Delft te bewonderen zijn.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 28 februari 2008