Technische Universiteit Delft

Wolfraam
door M&C

Promotie van mevr. Drs. L.E. Bevers: "Tungsten Biochemistry in Pyrococcus furiosus"

10 maart 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Drs. L.E. Bevers | doctorandus in de scheikunde, Nederland promotor | Prof.dr. W.R. Hagen (TNW)

Tungsten Biochemistry in Pyrococcus furiosus
Wolfraam is het zwaarste element uit het periodieke systeem dat biologische activiteit vertoont wanneer het aanwezig is in een enzym. Het wordt door cellen opgenomen in de vorm van wolframaat, en vervolgens wordt het ingebouwd in een organische cofactor die `tungstopterine' wordt genoemd. Deze cofactor vormt het actieve centrum van verschillende enzymen.

Pyrococcus furiosus is een hyperthermofiel archaeon, dat optimaal groeit bij een temperatuur van 100 '0C en dat zonder de aanwezigheid van wolframaat niet kan overleven. De laatste jaren heeft P. furiosus zich steeds meer ontwikkeld als modelorganisme voor alle andere hyperthermofielen: er zijn al veel enzymen uit P. furiosus gezuiverd en onderzocht en ook het genoom is ontcijferd. We kunnen P. furiosus ook beschouwen als modelorganisme met betrekking tot het wolfraammetabolisme: aan het begin van deze studie waren al vier wolfraambevattende aldehyde oxidoreductase enzymen uit P. furiosus gezuiverd en gekarakteriseerd.

In dit onderzoek zijn verschillende aspecten van het wolfraammetabolisme in P. furiosus verder onderzocht: er is een nieuw wolframaattransportsysteem gekarakteriseerd (WtpABC), de biosynthese van de wolfraambevattende cofactor is bestudeerd en er is een nieuw wolfraambevattend aldehyde oxidoreductase enzym, WOR5, gezuiverd en gekarakteriseerd.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2008