Ingezonden persbericht


10 t/m 15 maart: 7e Week van Nederland Schoon
Landelijke actieweek in het teken van Zwerfafval

Van 10 t/m 15 maart a.s. organiseren de partners van het Impulsprogramma Zwerfafval voor het zevende achtereenvolgende jaar de Week van Nederland Schoon. Deze landelijke actieweek staat in het teken van zwerfafval en richt zich op verschillende doelgroepen: van basisscholieren tot recreanten, en van wijkraden tot winkeliersverenigingen.

De week gaat op maandag 10 maart in Amsterdam Oud-Zuid van start. Den Bosch, Culemborg, Rotterdam en Rijnwaarden zijn de andere vier gemeenten die dit jaar worden bezocht. De week wordt ook dit jaar weer afgesloten met de Landelijke Opschoondag. Waar vorig jaar 185 gemeenten de handen uit de mouwen staken, gaan dit jaar op en rond 15 maart in ruim 260 gemeenten duizenden vrijwilligers met bezems en prikstokken aan de slag om hun woon-, sport- of werkomgeving schoon te houden. Dit jaar hebben ook verschillende bedrijven zich aangemeld waaronder 6 grote frisdrankfabrikanten gebundeld in de Vereniging Nederlandse Frisdranken Industrie.

In Amsterdam Oud-Zuid vindt op maandag 10 maart de aftrap van de week plaats. Hier arriveren bewoners, ondernemers en kinderen per bakfiets in de bekende wijk De Pijp. Samen met het stadsdeelbestuur houden zij vervolgens een grote schoonmaakactie. Acteur Tygo Gernandt, die ook de radiocampagne van de Week heeft ingesproken, zal hierbij een handje helpen. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de campagne 'Oud-Zuid, te mooi om vuil te zijn!'.

Den Bosch is dinsdag 11 maart toneel van de activiteiten van de Week van Nederland Schoon. Hier wordt in het kader van de wijkgerichte campagne Samen voor een Schoon s-Hertogenbosch door basisscholieren en vrijwilligers de wijk Aawijk van zwerfafval ontdaan. Scholieren maken van het door hen verzamelde afval kunstwerken.

In Culemborg ondertekenen op 12 maart basisschool de Beatrixschool en burgemeester Roland van Schelven een zwerfafvalconvenant. In het convenant staat zwart op wit dat leerlingen van de Beatrixschool de komende jaren het plein en de omgeving van de school schoonhouden.

In Rotterdam gaan op 13 maart ruim 300 MBO scholieren van ROC Zadkine in het kader van een out of school learning project van Stichting Wensenwerk in samenwerking met maatschappelijk initiatief De Slinger een videoclip opnemen bij een rap over een Schoner Rotterdam. Dit vindt plaats midden in de binnenstad op het Eendrachtsplein.

Op vrijdag 14 maart staat het podium op het terrein van Huis Aerdt in Herwen, gemeente Rijnwaarden. Dit ligt midden in het natuurgebied Gelderse Poort dat sinds kort onderdeel uitmaakt van de nationale Landschappen vanwege zijn cultuurhistorische en natuurlijke rijkdom. Hier ligt de focus op recreanten. Burgemeester Scheurer zal toelichting geven op de lokale aanpak tegen zwerfafval. Daarnaast zullen basisscholen uit de gemeente strijden om de Gouden Bezem: de prijs voor de school met de breedste aanpak tegen zwerfafval.

Terwijl door heel Nederland de handen uit de mouwen worden gestoken staat de organisatie op de afsluitende Landelijke Opschoondag op 15 maart in Schoonhoven. Hier gaan buurtcomités in hun eigen wijk aan de slag om hun eigen straten en pleinen van alle zwerfafval te ontdoen. De jury, voorgezeten door Burgemeester de Cloe, beoordeelt deze straten. Hier zal een winnaar uit voortkomen; de schoonste straat van de wijk. Daarnaast wordt in Schoonhoven het startsein gegeven voor het plusproject Zwerfafval.