GroenLinks in de Europese Unie

GroenLinks Europa

Prioriteiten Straatsburg 10 - 13 maart 2008

Maandag

Veiligheid in de burgerluchtvaart, verslag Costa

Het Europees Parlement debatteert over vernieuwde regelgeving om alle Europese vliegvelden veiliger te maken. Het voorstel omvat flexibelere wetgeving om passagiers te controleren, bepaalde producten en bagage in het vliegtuig te verbieden en internationale samenwerking te verbeteren. Maar ook mogen lidstaten ervoor kiezen om gebruik te maken van gewapende veiligheidsagenten in burger tijdens de vluchten. Kathalijne Buitenweg is voor betere veiligheidsmaatregelen, maar ziet niets in gewapende agenten aan boord. Wapens in vliegtuigen brengen teveel risico´s met zich mee. Stel dat een agent overmeesterd wordt tijdens de vlucht. Een ongeluk is snel gebeurd, zeker met wapens. Volgens Buitenweg moet er vooral op de grond goed gecontroleerd worden. De controlemaatregelen moeten dan wel effectief zijn. Zo is de effectiviteit van een verbod op vloeistoffen in het vliegtuig nog niet bewezen. De beslissing om dit verbod te handhaven is al genomen door de Raad.

Dinsdag

Herziening Europees landbouwbeleid (Health Check), verslag Goepel

Het Europees Parlement debatteert over de herziening van het Europees landbouwbeleid na 2013. Kathalijne Buitenweg is redelijk tevreden over het voorstel waarbij zij als rapporteur namens de milieucommissie nauw bij betrokken is geweest. Volgens Buitenweg gaat dit voorstel de goede kant op door onder meer productie en subsidies te ontkoppelen. Maar er zal volgens haar in de nabije toekomst nog veel meer moeten gebeuren om tot een duurzame en toekomstbestendige landbouwsector te komen. Zo pleit zij voor een stelsel waarin boeren beloond worden voor prestaties op het gebied van milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn. Op deze manier moet het voor boeren financieel aantrekkelijk worden om in duurzaamheid te investeren.

Duurzaam Europees vervoersbeleid, verslag Albertini

Het Europees Parlement stemt over een duurzaam Europees vervoersbeleid. In 2005 was de transportsector verantwoordelijk voor 24,1% van de uitstoot van broeikasgassen. Dit aandeel groeit nog steeds fors. Het is dus zaak om de transportsector zo snel mogelijk te verduurzamen. Volgens Joost Lagendijk is het rapport van Albertini te algemeen over de relatie tussen transport en milieu. Europa moet juist concrete maatregelen nemen om de transportsector snel schoner te maken. Zo pleit Lagendijk voor de invoering van accijnzen op kerosine en voor BTW op vliegtickets. Nederland voert in juli zelf al een vliegtaks in, omdat Europese maatregelen op dit vlak nog achterblijven.

Woensdag

Europese gedragscode wapenexport, verklaring Raad en Commissie

Het Europees Parlement behandelt een resolutie voor een Europese gedragscode voor wapenhandel. Deze gedragscode verbiedt de uitvoer van wapens naar conflictgebieden en dictaturen, maar is nog niet wettelijk bindend. De Europese Raad heeft de beloofde omzetting van gedragscode naar wet nog niet goedgekeurd, omdat enkele lidstaten dwarsliggen, zoals Frankrijk. Deze lidstaten hebben moeite met de omzetting omdat zij de wapenexport naar China willen hervatten. Volgens Joost Lagendijk moet de Raad zo snel mogelijk zijn belofte nakomen.

Landbouw en biogas, verslag Tabajdi

Het Europees Parlement stemt over voorstellen omtrent de productie van biogas uit landbouwproducten. Kathalijne Buitenweg is blij met het rapport, waaraan zij als schaduwrapporteur in de milieucommissie werkte. De laatste tijd is terecht veel ophef over de schadelijke effecten die biobrandstoffen kunnen hebben voor mens en milieu. Volgens Buitenweg kan biogas een goede bijdrage leveren aan duurzame energieproductie, omdat het uit landbouwafval geproduceerd kan worden. Maar dan moeten er wel strenge sociale en milieuvoorwaarden gesteld worden aan deze nieuwe brandstoffen.

Donderdag

Fonds voor hernieuwbare energie, verslag Turmes

Het Europees Parlement stemt over het rapport van de groene europarlementariër Claude Turmes. Turmes pleit voor de oprichting van een fonds om investeringen in energie-efficiënte en hernieuwbare energiebronnen in ontwikkelingslanden te financieren. Kathalijne Buitenweg vindt het de morele plicht van Europa om landen te helpen met investeringen in duurzaamheid. Dergelijke investeringen zijn niet alleen vanuit milieuoogpunt belangrijk, maar ook vanuit sociaal oogpunt. 1,6 miljard mensen hebben nog altijd geen toegang tot elementaire energievoorzieningen. Buitenweg is het met de rapporteur eens dat 80 miljoen euro om mee te beginnen te weinig is. Ze roept daarom de lidstaten op een substantieel deel van de vele miljarden euro´s die zij in de toekomst ontvangen uit de veiling van emissierechten, te gebruiken om dit fonds aan te vullen.


------------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa