10 maar herdenking Tibetaanse Volksopstand in Den Haag

07/03/2008 10:33

International Campaign for Tibet

10 MAART HERDENKING TIBETAANSE VOLKSOPSTAND IN DEN HAAG

Op 10 maart 2008 wordt in Den Haag herdacht hoe in 1959 een opstand van het Tibetaanse volk tegen de Chinese bezetting hardhandig werd neergeslagen door het Chinese Volksbevrijdingsleger. Tienduizenden Tibetanen kwamen daarbij om het leven en de Dalai Lama, de politieke en spirituele leider, vluchtte met meer dan 100.000 landgenoten naar buurland India. In het kader van de herdenking organiseren de Tibet Support Groep (TSG) en International Campaign for Tibet (ICT) een stille tocht beginnend om 14.00 uur op Het Plein in Den Haag en eindigend met een manifestatie bij de Chinese Ambassade (Adriaan Goekooplaan 7).

Na bijna 50 jaar bezetting duurt de onderdrukking in Tibet voort. Vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting en godsdienstbeleving zijn in Tibet aan banden gelegd. In juni 2007 voerde de Communistische Partij stringente maatregelen in die de incarnatie van trulku's aan banden leggen en het hart van het Tibetaans Boeddhisme raken. In november kregen Tibetanen in Lithang in Oost Tibet gevangenisstraffen opgelegd variërend van 3 tot 10 jaar omdat ze opriepen tot vrijheid in Tibet en voor de terugkeer van de Dalai Lama. Volgens een recentelijk door ICT uitgebracht rapport over de nieuwe spoorlijn naar Tibet's hoofdstad Lhasa voelen Tibetanen deze lijn als de tweede grote Chinese invasie. De trein draagt bij aan culturele assimilatie en economische marginalisatie van Tibetanen, de militarisering van het Tibetaanse plateau en de aantasting van het fragiele bergmilieu.

Dit jaar grijpen we de Olympische Spelen van Peking aan om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Tibet. We roepen de Chinese autoriteiten op om de dialoog met de Dalai Lama te hervatten zodat er een voor beide partijen aanvaardbare en duurzame oplossing komt voor de Tibetaanse kwestie. 10 maart wordt wereldwijd herdacht en is dit jaar de start van een grote vredesmars in India en de wereldwijde Tibetaanse Freedom Torch relay. In Nederland bereiden we evenementen voor zoals het Ticket for Tibet festival op 20 april in Amsterdam met medewerking van Blof, de deelname van Tibetanen aan grote Nederlandse hardloopwedstrijden en een tournee van het Tibetaanse Voetbalelftal.

Voor meer informatie:
Lydia Stilma (Algemeen Coordinator TSG) 020 623 76 99 of mail naar info@tibet Jan Willem den Besten (Senior Information Officer ICT) 0626369713





http://www.savetibet.nl