Gemeente Doetinchem

Doetinchem start 'buddyproject' voor
ex-AMA's

De gemeente Doetinchem start met een speciaal project om voormalige minderjarige alleenstaande vluchtelingen te begeleiden. Deze jonge vluchtelingen krijgen een persoonlijke coach die hen bij eventuele procedures bijstaat en helpt hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Maandag 10 maart vindt de aftrap plaats van het project in het stadhuis van Doetinchem.

Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers mogen in de meeste gevallen tot hun 18e in Nederland blijven. Daarna stoppen allerlei voorzieningen en gaan andere procedures lopen. Hun jonge leeftijd en onzekere positie maakt hen kwetsbaar voor illegale praktijken. De ervaring leert dat veel van deze ex-AMAs hierdoor te maken krijgen met schulden en slechte huisvesting en gemakkelijk te maken krijgen met criminaliteit en prostitutie.

Veel van deze problemen kunnen worden voorkomen door een intensieve begeleiding. De gemeente Doetinchem start nu samen met Kionda, een instelling voor de opvang en begeleiding van allochtone jongeren, een speciaal buddyproject.

De ex-AMAs kunnen terecht op een spreekuur in een pand aan de Tarwedreef in Doetinchem. Daar krijgen ze een persoonlijke begeleider toegewezen, die met hen een plan voor de toekomst maakt. Dat wordt individueel afgestemd op de mogelijkheden en het toekomstperspectief van de ex-AMA.

Het begeleiding geldt voorlopig voor één jaar. Dan wordt bekeken of er een vervolgproject noodzakelijk is. Doetinchem telt op dit moment bijna vijftig ex-AMAs.

Het project start met een bijeenkomst waarvoor alle ex- AMAs zijn uitgenodigd. Deze bijeenkomst begint maandag 10 maart om 18.00 uur in het stadhuis van de gemeente Doetinchem. Bij de bijeenkomst zijn ook wethouder Otwin van Dijk en de projectleiders aanwezig.