Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

HKU Nieuwsbericht
Persbericht: Utrechtse student wint nationaal Helen Dowling Vioolconcours

9 maart 2008

Zaterdagavond 8 maart vond in Het Utrechts Conservatorium het eerste Helen Dowling Vioolconcours plaats. Dit concours werd gehouden ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Helen Dowling Instituut. De jury riep unaniem Bart Vandenbogaerde uit tot winnaar, die daarmee een bedrag van â¬5.000,- in de wacht sleepte. Aan het concours namen 19 studenten van 6 verschillende Nederlandse conservatoria deel. Vandenbogaerde studeert in de master-opleiding aan Het Utrechts Conservatorium.

Het Helen Dowling Vioolconcours onderscheidt zich van andere vioolconcoursen doordat het open staat voor vioolstudenten van alle Nederlandse conservatoria, en door het brede repertoire met extra aandacht voor moderne Nederlandse composities. De John Kasander-prijs werd uitgereikt voor de beste uitvoering van een Nederlandse werk. Deze prijs ging in de halve finale, net als de publieksprijs, eveneens naar Bart Vandenbogaerde. Onderdeel van de eerste finaleprijs was een live-optreden in het Amsterdamse Concertgebouw op zondagochtend 9 maart op Radio 4 in het programma AVRO Spiegelzaal.

Het Helen Dowling Instituut (HDI) biedt al 20 jaar psycho-sociale ondersteuning aan kankerpatiënten en hun naasten, traint artsen en verpleegkundigen en verrricht wetenschappelijk onderzoek. Het HDI draagt de naam van een violiste die aan kanker overleed. Het idee om het 20-jarig bestaan op muzikale wijze te vieren en een partnerschap met stadsgenoot Het Utrechts Conservatorium lagen voor de hand.

De jury, onder voorzitterschap van Ton Hartsuiker, oud-directeur van Het Utrechts Conservatorium, bestond verder uit violisten Theo Olof en Emmy Verhey, dirigent en pianist Ed Spanjaard en componist Otto Ketting.

www.hdi.nl en www.hetutrechtsconservatorium.nl