Rechtbank 's-Hertogenbosch


Vrijspraak in viervoudige moordzaak Hilvarenbeek

âs-Hertogenbosch, 2008 â Het gerechtshof âs-Hertogenbosch heeft een 30-jarige man vrijgesproken van betrokkenheid bij een viervoudige moord uit 1998 wegens het ontbreken van voldoende wettig en overtuigend bewijs.

De man werd er onder andere van verdacht op 16 juli 1998 betrokken te zijn geweest bij een schietpartij in Hilvarenbeek. Hierbij zijn naast twee aanvankelijke slachtoffers, ook twee toevallige passanten van het leven beroofd. Zij waren vermoedelijk getuige van de moord.

Het openbaar ministerie had het bewijs hoofdzakelijk gebaseerd op verklaringen van één getuige en op resultaten van DNA-onderzoek.

Het hof stelt vast dat de getuigenverklaringen in deze zaak niet consistent zijn afgelegd. De verklaringen zijn gaandeweg gewijzigd en innerlijk tegenstrijdig, waardoor ze niet voldoende betrouwbaar zijn voor het bewijs, aldus het hof.

Verder wijst het OM op de aanwezigheid van een haar van de verdachte in elk van de twee autoâs waarin de slachtoffers hebben gezeten. Het gerechtshof vindt dit bewijs eveneens ontoereikend, omdat niet volledig kan worden uitgesloten dat de haren op een andere manier in de autoâs terecht zijn gekomen dan door de aanwezigheid van de verdachte.

Bij gebrek aan toereikend overig bewijsmateriaal is het hof er onvoldoende van overtuigd geraakt dat de verdachte de ten laste gelegde feiten heeft begaan en heeft hem daarom vrijgesproken.

De rechtbank sprak hem op 30 mei 2006 eveneens vrij.

LJ Nummer

BC6112

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 10 maart 2008 Naar boven