Gemeente Soest

Rekenkamer

Datum: 10/03/2008

RaadWeter: 'spoorboekje' naar juiste keuzes Wmo

Om raadsleden de helpende hand te reiken bij het uitstippelen van adequaat beleid ten aanzien van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft de Rekenkamer van Soest een overzichtelijk 'spoorboekje' samengesteld. Deze handreiking, die de naam RaadWeter heeft meegekregen, is alle raadsleden onlangs overhandigd.

"We hopen hen met dit rapport te stimuleren, te helpen om te komen tot een samenhangend beleid waarmee iedereen in Soest is gediend", vertelt P.H. de Jong. Hij is een van de vijf leden van de Rekenkamer, een onafhankelijke commissie die rapporten uitbrengt waarbij zij de gemeente over verschillende onderwerpen een spiegel voorhoudt.

De Wet maatschappelijk ondersteuning is op 1 januari 2007 ingegaan. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en dat iedereen kan meedraaien in het maatschappelijk leven. Voor de uitvoering van dit nobele streven zijn gemeenten zelf verantwoordelijk.

Dat vraagt om een doortimmerd, doordacht en bovenal samenhangend beleid. "Geen eenvoudige taak", redeneert De Jong. "De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning is een complexe materie en daarom hebben wij als rekenkamer besloten de raadsleden een handje te helpen."

Maatschappelijke ondersteuning gaat veel verder dan goede voorzieningen bieden op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Het omvat namelijk alle activiteiten die het mogelijk maken om mensen op een prettige manier mee te laten draaien in de samenleving. Dat kan door bijvoorbeeld vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen, maar ook door zorg te bieden aan gezinnen die het om welke reden dan ook lastig hebben, om informatie en advies op allerlei vlak, ondersteuning bij opvoeden, het bieden van huishoudelijke hulp. Juist omdát maatschappelijke ondersteuning zo breed gezien moet worden, is duidelijk beleid de eerste én grootste zorg voor iedere gemeente.

Valkuilen

Soest heeft met het conceptbeleidsplan Wmo een eerste aanzet gegeven om die uitvoering voor de komende vier jaar helder te krijgen. In dat conceptplan 'Samen de schouders eronder' wordt in grote lijnen weergegeven hoe Soest het maatschappelijk ondersteuningsbeleid wil regelen. Een nog te abstract beleidsplan, luidt het commentaar van de Rekenkamer. Die heeft het conceptplan onder de loep genomen en bezien wat er op dit gebied in Soest al gebeurt. Vervolgens heeft de Rekenkamer haar bevindingen gebundeld in de zogeheten WMOgRaadmeter.

Met de WMORaadWeter is de Rekenkamer een stap verder gegaan. Door hierin onder meer valkuilen te benoemen, stappenplannen en checklisten aan te reiken, hoopt de Rekenkamer raadsleden te helpen om te komen tot een beleidsplan dat staat als een huis. In de conceptversie van het beleidsplan Wmo staan volgens de Rekenkamer te veel algemeenheden. "Concrete doelen, specifieke informatie en onderzoeksresultaten ontbreken en die zijn wel essentieel voor sterk beleid. Het zou jammer zijn als achteraf vastgesteld moet worden dat het beleidsplan niet toereikend was. De RaadWeter is een uitstekende handreiking waarmee de raadsleden toekomstgericht verder aan de slag kunnen'', aldus De Jong.

Concreet beleid

Door de raadsleden die handvatten te geven waarmee maatschappelijk ondersteunen gaat 'leven', zijn zij in staat om er écht de schouders onder te zetten. "En dat moet van onderaf gevoed worden. Dat betekent dat raadsleden hun rol als volksvertegenwoordiger zeer serieus nemen en - als aanvulling op een ambtelijke benadering - aangeven waar vanuit de behoefte van inwoners ondersteuning nodig is.'' De WMORaadWeter biedt alle mogelijkheden aan die raadsleden om het proces in goede banen te leiden.

De Jong: "Het is een hulpmiddel voor raadsleden om de juiste vragen te stellen zodat uiteindelijk de juiste keuzes gemaakt kunnen worden in het beleid.'' De WMORaadWeter is, zoals Pieter de Jong het verwoordt, 'een format, een stramien dat nu is uitgewerkt naar de Wet maatschappelijke ondersteuning, maar dat wellicht ook toepasbaar is in andere situaties'. "Wat ons als Rekenkamer voor ogen staat is dat deze handreiking een belangrijke bijdrage levert aan het ontwikkelen van concreet beleid. Ik hoop, en verwacht eerlijk gezegd ook, dat het een enorm stuk ondersteuning biedt en dat de raad er veel aan heeft'', zegt De Jong ten slotte.

Meer informatie over de rekenkamercommissie en de uitgevoerde onderzoeken vindt u hier.

.