Somalie: 18-jarige volgt basisonderwijs 10 maart 2008, Langs de weg naar Afgoye - De 18-jarige Saadia heeft haar man ruim een maand geleden voor het laatst gezien, vlak voordat ze samen met haar pasgeboren kind de Somalische hoofdstad Mogadishu moest onvluchten.

Ontheemde kinderen in een Unicef-schooltent. Foto: Unicef Somalië/2008/Warfa
Ontheemde kinderen in een Unicef-schooltent. Foto: Unicef Somalië/2008/Warfa

"Ik ben samen met de buren gevlucht, toen mortiergranaten in onze straat terechtkwamen," vertelt ze. "Ik weet niet waar mijn man is, omdat hij op dat moment aan de andere kant van de stad was. Hij weet in elk geval dat onze zoon en ik nu veilig zijn en dat ik naar school ga."

Raar en droevig
Het lijkt misschien een beetje vreemd dat een 18-jarige samen met kleine kinderen in een tent basisonderwijs volgt, maar er is wel meer ongebruikelijk aan deze situatie. Dat honderdduizenden ontheemde mensen met elkaar in overvolle hutten moeten samenleven is ook raar en tegelijkertijd heel droevig.

Helaas heeft Unicef niet genoeg tenten, zodat veel kinderen buiten de lessen moeten volgen. Foto: Unicef Somalië/2008/Warfa Helaas heeft Unicef niet genoeg tenten, zodat veel kinderen buiten de lessen moeten volgen. Foto: Unicef Somalië/2008/Warfa

In Somalië is het onrustig sinds 1991, toen het regime van Said Barre ten val kwam. Eind vorig jaar verhevigde het geweld, toen het in Mogadishu tot gevechten kwam tussen regeringstroepen en rebellen. Ongeveer 600.000 mensen ontvluchtten het geweld en velen sloegen hun kamp op langs de weg naar Afgoye. Saadia was een van hen.

In januari hebben Unicef en haar partners langs deze weg 28 tentscholen neergezet, waarin nu meer dan 7.000 kinderen onderwijs volgen. Maulid Warfa van Unicef: "Ik wou dat we nog meer tenten hadden, voor alle kinderen die nu nog buiten moeten zitten."

Hele dag niks te doen
Saadia is in elk geval blij dat er dankzij school wat meer structuur in haar leven zit. "Ik had de hele dag niks te doen. Ja, ik zorgde voor mijn kind en maakte me de hele dag zorgen. Nu kan ik me concentreren op leren lezen en schrijven."

De 18-jarige Saadia leert in een Unicef-schooltent lezen en schrijven. Foto: Unicef Somalië/2008/Warfa
De 18-jarige Saadia leert in een Unicef-schooltent lezen en schrijven. Foto: Unicef Somalië/2008/Warfa

Unicef heeft vorig jaar de internationale gemeenschap om circa 50 miljoen dollar gevraagd voor de hulpverlening aan bijna één miljoen mensen. Zij lijden onder het geweld en de aanhoudende droogte in Somalië.

Onderwijs lijkt niet thuis te horen in het rijtje noodhulpmaatregelen, maar indirect is het wel degelijk levensreddend. Christan Balslev-Olesen, directeur van het Unicef-kantoor in Somalië, zegt hierover: "Op school kunnen kinderen in een veilige en gezonde omgeving zich concentreren op de lesstof, terwijl wij ons in de tussentijd kunnen bezighouden met de zorg voor schoon water, behoorlijke sanitaire voorzieningen en voedsel."