Buitenlandse Zaken België


Datum: 07/03/2008

Burundi : Charles Michel ontmoet de Minister van Buitenlandse Zaken van Burundi om een nieuw samenwerkingskader vast te leggen tussen de twee landen

Minister Charles Michel ontmoet vandaag vrijdag 7 maart 2008 om 16 uur in het Egmont Paleis mevrouw Antoinette Batumubwira, Minister van Buitenlandse Zaken van Burundi op bezoek in België.

Van deze gelegenheid wordt gebruik gemaakt om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen België en Burundi te ondertekenen. Deze zal de bestaande overeenkomst van 21 juni 1990 vervangen.

De Algemene Samenwerkingsovereenkomst legt het beleids-, institutioneel en juridisch kader vast van de directe bilaterale hulp aan Burundi. Deze overeenkomst legt meer bepaald volgende zaken vast: de doelstellingen, sectoren en prioritaire thema's van de Belgische samenwerking en de modaliteiten (ISP, Gemengde Commissies en uitvoeringsorganen,¿). De belangrijke evoluties van de laatste jaren in de ontwikkelingssamenwerking, zowel op Belgisch als op internationaal niveau, zorgden ervoor dat een vernieuwing van de overeenkomst noodzakelijk was.

Burundi blijft een belangrijk partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Het indicatieve samenwerkingsprogramma voor 60 miljoen euro voor de periode 2007-2008 concentreert zich op het bestuur, de landbouwsector en de voedselzekerheid, de gezondheid en onderwijs.

Deze nieuwe overeenkomst toont aan dat België de wil heeft om Burundi op een gestructureerde en omkaderde manier te steunen in zijn ontwikkeling voor een moderne bilaterale samenwerking.