Gemeente Grootegast


Doe mee aan de publieksprijs Abel Tasman Art Prize

Bijna is het zover: de ontknoping van de vierde editie van de Abel Tasman Art Prize met als hoofdprijs een reis van drie weken naar Tasmanie. Op 3 april a.s. zullen we weten wie van de maar liefst 263 deelnemers deze prijs wint. Naast de hoofdprijs is er een publieksprijs te verdelen. U kunt meebepalen welk werkstuk, of beter gezegd kunstwerk, de publieksprijs in de wacht sleept.

De Abel Tasman Art Prize
De Abel Tasman Art Prize werd in 1999 ingesteld door de gemeente in het kader van de 'steden'band met Kingborough (de hoofdstad van Tasmanië), dat een parallelle wedstrijd organiseert. Het is een competitie op het brede terrein van cultuur, die elke twee jaar wordt gehouden met als hoofdprijs een geheel verzorgde reis naar het verre 'down under': Tasmanië, het land waar Abel Tasman zo'n 360 jaar geleden 'als eerste' voet aan wal zette. Het thema van de wedstrijd voor de editie 2007-2008 is 'ontdek je grenzen'. Dit thema moest worden uitgewerkt in een vorm van twee-dimensionale kunst.

Voor het zomerreces werden alle scholen voor voortgezet onderwijs binnen een straal van zo'n 20 kilometer rondom Lutjegast uitgenodigd om in te schrijven voor de wedstrijd. Vlak na de zomervakantie hadden zich al veel scholen gemeld. Samen waren deze scholen goed voor maar liefst 263 deelnemers! Omdat elke school zelf een voorselectie maakt, bleven er per school maximaal vijf inzendingen over. In totaal ontving de werkgroep "Abel Tasman Art Prize" uiteindelijk 25 werkstukken, die aan de jury konden worden voorgelegd. De jury zal het er nog moeilijk mee krijgen om uit deze inzendingen de winnaar te selecteren!

Publieksprijs
Op dit moment worden de ingezonden kunstwerken geëxposeerd in de hal van het gemeentehuis. De bezoekers aan de expositie vormen samen de jury van de Abel Tasman Art Prize het forum dat een beslissing neemt over de publieksprijs. De prijs bestaat uit een mooie digitale fotocamera. Bij de publieksprijs gaat het niet zo zeer om de artisticiteit, de bedoelingen, de technische bekwaamheid en dat soort overwegingen. Het is vooral belangrijk dat u het kunstwerk mooi vindt. Elke bezoeker mag één keer stemmen. U kunt een stembriefje bij de receptie krijgen, dat u na de bezichtiging van de expositie invult, van uw handtekening voorziet en vervolgens in de stembus doet. De winnaar wordt degene die de meeste voorkeursstemmen krijgt. De expositie is de komende weken te bezichtigen, maar u kunt uw stem uitbrengen tot en met woensdag 2 april a.s. Graag nodigen wij u uit om een kijkje te nemen en uw voorkeur te bepalen.

Het gemeentehuis is geopend op werkdagen van 9.00-12.00 uur en op dinsdag- en woensdagmiddag van 13.30-16.00 uur en donderdagmiddag van 13.30-17.00 uur .