Gemeente Winterswijk


Provincie Gelderland keurt bestemmingsplan Misterweg grotendeels goed


7 maart 2008

Winterswijk - Op 19 februari jongstleden heeft Gedeputeerde Staten van Gelderland het bestemmingsplan Bedrijventerrein Misterweg grotendeels goedgekeurd. Dit is een belangrijk besluit voor de gemeente Winterswijk. In het plan wordt ruimte geboden aan de ontwikkeling van Obelink, steenfabriek 'de Vlijt' en HSF Logistics. Daarbij is ook zorgvuldig rekening gehouden met het behoud en de ontwikkeling van de landschappelijke en ecologische waarden in de omgeving van deze bedrijven.

De gemeente Winterswijk is al geruime tijd bezig met het bestemmingsplan Misterweg. Aanleiding voor het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan is de wens van de gemeente om de bedrijven aan de Misterweg te behouden. De bedrijven zijn van groot belang voor de werkgelegenheid en de aantrekkingskracht van onze gemeente. De provincie Gelderland heeft in het goedkeuringsbesluit het belang van de bedrijven voor de gemeente zeker mee laten wegen. Met het nieuwe bestemmingsplan wordt de drie bedrijven nu voldoende nieuwe gebruiks- en be­bouwings­mogelijk­heden geboden om vooruit te kunnen.

Ecologische verbindingszone
Belangrijk aandachtspunt bij het opstellen van het bestemmingsplan was de ecologische verbindingszone die de Bekendelle met het Korenburgerveen verbindt. Deze zone loopt dwars door het gebied van het bestemmingsplan. Het was daarom noodzakelijk voldoende open ruimte te houden tussen de drie bedrijven. Door de goedkeuring van het plan is die open ruimte gewaarborgd en ontstaan er middelen om die opnieuw in te richten. De gemeente en de provincie zijn van mening dat het functioneren van de ecologische verbindingszone daarmee wordt versterkt ten opzichte van de huidige situatie. De natuurlijke herinrichting van het terrein tussen HSF en De Vlijt wordt zo snel mogelijk opgepakt. Het terrein tussen de Vlijt en Obelink is al ecologisch ingericht.

Uitbreiding De Vlijt
De provincie heeft echter wel goedkeuring onthouden aan een deel van de gewenste uitbreiding van 'de Vlijt'. De provincie Gelderland is van mening dat het terrein zeker gebruikt mag gaan worden door de Vlijt, maar dat daar geen gebouwen opgericht mogen worden. De gemeente stelt hiervoor in overleg met de steenfabriek een nieuw plan op, waarbij de mogelijkheid tot oprichten van gebouwen komt te vervallen. Opslag van stenen wordt wel mogelijk gemaakt. De provincie en de gemeente staan beide achter dit bereikte compromis, dat in goed overleg tot stand is gekomen.