PvdA Rotterdam


Nieuws

Minister Klink en Tweede Kamerlid Gillard op stap met verloskundigen in Rotterdam

Ma 10 Mrt 2008 - Redactie
Minister Klink en Tweede Kamerlid Gillard op stap met verloskundigen in Rotterdam

Rotterdams PvdA-kamerlid Chantal Gillard maakt zich druk om de positie van verloskundigen in Rotterdam en heeft minister Klink gevraagd met haar en verloskundigen 's nacht mee te lopen in Rotterdam. Diverse rapporten geven aan dat het in Rotterdam niet goed geregeld is met de zorg rond zwangeren en pasgeborenen. Voornamelijk in de achterstandswijken komt babysterfte relatief vaak voor en ondervinden verloskundigen belemmeringen om s nachts thuisbevallingen te leiden. Als Rotterdams Kamerlid gaat mij dit zeer aan het hart, aldus Gillard.

Op initiatief van fractiegenote Khadija Arib is vorige week het spoeddebat verloskundige zorg en babysterfte in de Tweede Kamer gehouden. Een van de uitkomsten van dat debat is de toezegging van Minister Klink om met de verloskundigen mee te lopen in de achterstandswijken. Gillard: Zo kan hij zich vergewissen dat snelle actie nodig is. Ik heb de Minister benadert om naar Rotterdam te komen. Wanneer de Minister naar Rotterdam komt zal ik met hem en de verloskundigen meelopen.

Deze problematiek is ook het Rotterdamse stadsbestuur niet ontgaan, maar Rotterdam kan dit natuurlijk niet alleen oplossen, hulp vanuit het Rijk is daarbij onmisbaar. Gillard: Na mijn kamerbreed gesteunde internationale initiatief op Veilig Moederschap wil ik mij met even zo veel energie ervoor inzetten dat ook in Rotterdam moeders veilig kunnen bevallen en dat babys de beste start krijgen.

Informatie over zwangerschap is hierbij onontbeerlijk. Wellicht biedt het bewustwordingsevenement de Moedernacht op de avond voor moederdag ook voor Rotterdam een uitkomst, oppert Gillard als idee. Dit jaar staat de landelijke Moedernacht in het teken van de rol van de verloskundige. Gillard: Terwijl de landelijke Moedernacht de duistere kant van moederschap internationaal belicht, het terrein van Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, zou Rotterdam de duistere kant van moederschap nationaal kunnen belichten onder aanwezigheid van Minister Kink. De beide boodschappen zouden eenduidig moeten klinken: een herwaardering voor het waardevolle werk van verloskundigen!