Gemeente Rotterdam

In delen van Rubroek en Kralingen-West, en in een aantal straten rondom de Erasmus Universiteit wordt betaald parkeren ingevoerd. In Rubroek en rond de Erasmus Universiteit gebeurt dit op 19 mei en in Kralingen-West op 2 juni. Rondom de Admiraliteitskade en Jonker Fransstraat worden de bestaande tijden van betaald parkeren verruimd.

Met betaald parkeren zorgt de gemeente ervoor dat de parkeerruimte die beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder de bewoners, bedrijven en bezoekers. Rotterdam hanteert daarbij vraaggestuurde tarieven. Dat wil zeggen dat een hoger tarief geldt in straten met veel vraag naar parkeerplaatsen en een lager tarief of gratis parkeren in rustigere straten. Parkeerders gaan hierdoor op zoek naar goedkopere parkeerplaatsen en ontlasten de straten met een hoge parkeerdruk. Ook parkeren ze minder lang in de drukke straten of kiezen ze voor een ander vervoermiddel. Dit komt de leefbaarheid van een wijk ten goede.

Parkeervergunning
Bewoners in de betreffende gebieden parkeren tegen een sterk gereduceerd tarief. Zij kunnen, onder bepaalde voorwaarden, bij de gemeente een parkeervergunning aanvragen waarmee ze dag en nacht kunnen parkeren. Een dergelijke vergunning kost 9,- per maand. Ook bedrijven komen, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor een vergunning. Deze vergunning kost 27,- per maand.

Daarnaast kunnen bewoners een bezoekersvergunning aanvragen, waarmee hun bezoek voordelig kan parkeren. Bedrijven kunnen voor hun gasten parkeerkaarten kopen voor 1 of 2 uur, een dag, een week of een maand. De overige parkeerders kunnen een kaartje kopen bij de parkeerautomaat. Dat kan op diverse manieren: met chipknip, mobiele telefoon of in sommige gevallen met de creditcard.

Verbetering parkeervoorzieningen
De gemeente investeert de opbrengsten uit het betaald parkeren in de bouw van nieuwe en de verbetering van bestaande parkeervoorzieningen, zoals parkeergarages en P+R terreinen.

De gemeente werkt bovendien aan de verbetering van het betaalgemak. Het gebruik van creditcards bij de parkeerautomaat wordt steeds verder uitgebreid zodat parkeerders makkelijker kunnen betalen bij parkeerautomaten in het centrum, in uitgaansgebieden, bij winkelcentra en bij toeristische attracties en hotels.

Bron: Bestuursdienst, 10-03-2008