Partij van de Arbeid

Wetsvoorstel referendum

10-03-2008 12:04

PvdA Tweede-Kamerlid Paul Kalma bereidt samen met D66 en GroenLinks een wetsvoorstel voor dat een correctief referendum mogelijk moet maken. Met zo'n referendum krijgen burgers de mogelijkheid om aan de 'noodrem' te trekken als de politiek een beslissing neemt die zij afwijzen.

Een correctief referendum is een referendum waarbij een besluit van de volksvertegenwoordiging tegengehouden kan worden. Kalma wijst erop dat het belangrijk is dat burgers aan zo'n noodrem kunnen trekken: Zeker in het Nederlandse kiesstelsel, dat burgers geen rechtstreeks zeggenschap geeft over de samenstelling van het kabinet.

Op 18 mei 1999 behaalde een soortgelijk wetsvoorstel in de Nacht van Wiegel net niet de benodigde meerderheid in de Eerste Kamer. Dit keer gaat het wel lukken, verwachten de indieners. Wil de raadpleging formeel bindend zijn (en meer dan een dringend advies) dan is wijziging van de Grondwet nodig.

De indieners van het wetsvoorstel benadrukken dat het wel moet gaan om een echte noodrem: om een referendum mogelijk te maken moet een groot aantal handtekeningen verzameld worden en de uitslag is pas geldig als er voldoende stemmen zijn uitgebracht. Verder zijn bepaalde vormen van wetgeving (zoals belastingwetten) uitgesloten.

In haar verkiezingsprogramma pleitte de PvdA al voor de terugkeer van het referendum: Niet alleen in de Tweede Kamer of de gemeenteraad worden democratische besluiten genomen.' Verder wil de PvdA alternatieve vormen van burgerpartricatie bevorderen, zoals lokaal als nationaal.

Het referendum-voorstel wordt binnenkort aan de Tweede Kamer voorgelegd.