Verdoving bij biggencastratie ook voor exportvlees

10/03/2008 14:11

Stichting Wakker Dier

Ook het exportvlees van Nederlandse biggen zal vanaf 2009 van biggen komen die verdoofd werden bij de castratie. Dat willen de veesector en slachterijen gaan regelen, zo heeft slachterij Vion aan Wakker Dier aangegeven. Eerder besloten de Nederlandse supermarkten al dat vanaf 2009 alleen nog varkensvlees zal worden verkocht van biggen die een verdoving krijgen bij de castratie. Als reactie hierop willen de veesector en slachterijen nu de verdoving gelijk voor alle Nederlandse biggen die in Nederland worden geslacht regelen. Omdat het meeste Nederlandse varkensvlees voor de export is, is deze maatregel voor miljoenen biggen van groot belang. De verdoving maakt een karbonade nog geen cent duurder.

Wakker Dier voert sinds 2006 succesvol campagne tegen de onverdoofde castratie van biggen. In juni 2007 was er een grote doorbraak: de supermarkten, UNOX en Hema verklaarden vanaf januari 2009 geen vlees meer te verkopen van onverdoofd gecastreerde biggen. Het gros van de Nederlandse vleesverkopers, snack- en vleeswarenindustrie, volgden snel. Milieukeur en McDonald's besloten om helemaal niet meer te castreren.

De veehouders, slachterijen en supermarkten tekenden hierop afgelopen najaar 'de verklaring van Noordwijk' waarin zij afspraken dat al het varkensvlees bedoeld voor de Nederlandse consumptie vanaf 2009 niet afkomstig mag zijn van onverdoofd gecastreerde biggen. Over varkensvlees bedoeld voor de export werden toen nog geen concrete afspraken gemaakt. Omdat een varken in vele vleesdelen verwerkt wordt en daardoor van elk varken wel een deel in Nederland blijft, gaan alle Nederlandse varkens die in Nederland worden geslacht onder de verdovingsplicht vallen. Hierdoor is ook het Nederlandse varkensvlees bestemd voor export gegarandeerd verdoofd. Voor de 8 1/2 miljoen biggen die lévend geëxporteerd worden, is nog geen oplossing. Zij kunnen ook na 2009 nog onverdoofd gecastreerd worden. Voor de andere Nederlandse biggen is nu een diervriendelijkere oplossing afgesproken.





http://www.wakkerdier.nl/biggencastratie/