FNV

10-3-2008 Misstanden uitzendbranche treffen jonge flexwerker

Eén op de drie uitzendkrachten gaat wel eens ziek naar het werk. Ruim 18 procent krijgt het loon niet op tijd uitbetaald. En scholingsgelden komen vooral terecht bij kansrijke uitzendkrachten en intercedenten.

Dit zijn de conclusies van het Zwartboek Uitzendbranche dat FNV Jong heeft opgesteld na onderzoek onder flexwerkers in de uitzendbranche. "Jonge uitzendkrachten zijn de dupe van misstanden en belanden in gevaarlijke situaties door onwetendheid over arbeidsvoorwaarden en arbo-regels", aldus Judith Ploegman, voorzitter van FNV Jong.

Gevaarlijke situaties ontstaan als uitzendkrachten vrachtwagens lossen zonder veiligheidsschoenen, maar op gymschoenen. Jonge uitzendkrachten zijn slecht op de hoogte van veiligheidsrisico's en krijgen niet de benodigde veiligheidsmiddelen. De gebrekkige informatieverstrekking van uitzenders en inleners zorgt voor veel onveilige situaties.

Bijna 22 procent van de uitzendkrachten werkt meer dan zijn of haar contracturen. 40 procent weet niet in welke fase van het betalingssysteem hij of zij zit en bij 45 procent zijn zelfs de uitbetalingtijdstippen van opgebouwde reserveringen niet bekend. Uitzendbureaus brengen uitzendkrachten te laat op de hoogte van wanneer en hoe lang zij moeten werken. Uitzendbureaus blijven in gebreke bij het informeren over de CAO en werkgevers maken misbruik van de onwetendheid van uitzendkrachten.

Kansarme jongeren blijven te vaak in fase A van het fasensysteem hangen zonder verdere toekomstperspectieven. De uitzendbranche hanteert een fasensysteem; een uitzendkracht begint in fase A, naarmate deze in fase B of C komt, krijgen ze meer rechten. Slechts een magere zes procent stroomt door naar fase C.

De hardnekkige klachten die FNV Jong ontvangt over de uitzendbranche vormden de aanleiding van het onderzoek. In samenwerking met FNV Bondgenoten stuurde FNV Jong daarom de Flexinspectie af op de uitzendbranche.

FNV Jong pleit voor:
* meer voorlichting over de CAO en arbeidsomstandigheden
* een betere naleving van de CAO
* scholing voor alle uitzendkrachten
* een veel grotere bijdrage van uitzendbureaus om kansarme jongeren aan het werk te helpen

Het zwartboek kunt u als pdf downloaden

Meer informatie over FNV Jong en de Flexinspectie op de site van FNV Jong

{icon_pdf.gif} ZwartboekUitzendkrachten