Ingezonden persbericht


debalie | di 11 maart 2008 | 20.00 | debat

De Geglobaliseerde Glazen Bol #5:
De economische toekomst voorspeld

De Balie daagt vooraanstaande economen uit om in de Geglobaliseerde Glazen Bol te kijken en voorspellingen te doen over de wereldeconomie van morgen.

Dit zijn onzekere economische tijden. De dollar wordt steeds minder waard. Het Amerikaanse dubbele tekort blijft voort bestaan. Staatsfondsen komen de buitenlandse valuta uitgeven op Westerse aandelenbeurzen. Het spook van protectionisme duikt hier en daar de kop op. In het kader van de hypothekencrisis hebben financiële instellingen inmiddels meer dan 215 miljard dollar moeten afboeken. De Verenigde Staten dreigen in een recessie terecht te komen, die mogelijk de zwaarste zal zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. De economische machtsverschuiving naar opkomende landen zal zeer waarschijnlijk alleen maar verder versnellen.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het internationale economische systeem van morgen? Wie zijn de winnaars en wie de verliezers? Gaan we toe naar "the great capitalist peace"? En wat betekent dat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Onder het motto 'het internationaal systeem van morgen ligt verborgen in het handelen van nu', praten Pieter van Os en Wilbur Perlot over bovenstaande vragen met Alex MacGillivray, Syed Mansoob Murshed en Han de Jong.

Tijdens de avond zal een videoreportage worden vertoond van Bahram Sadeghi en David Glas over schulden van mensen en staten met medewerking van Arnold Heertje. De vijfde bijdrage van Visual Foreign Correspondents is door Muratbek Jumaliev uit Kirgizië.

Alex MacGillivray is hoofd Programma's van de NGO AccountAbility, waarvoor hij het jaarlijkse State of Responsible Competitiveness en de Accountability Rating van multinationals samenstelt. In 2006 verscheen van Alex MacGillivray het boek A Brief History of Globalization.

Syed Mansoob Murshed is o.a. hoogleraar bij het Institute for Social Studies in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Noord-Zuid verhoudingen, internationale handel en de wisselwerking tussen vrede en veiligheid en economische ontwikkeling. Murshed bekleedde 2003 als eerste de Prince Claus Chair in Development and Equity.

Han de Jong is sinds 2005 chief economist van ABN-Amro. Hij is tevens columnist voor Het Financieele Dagblad en heeft zitting in de investeringscomités van drie Nederlandse pensioenfondsen.

De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie met medewerking van De Volkskrant en Vrij Nederland. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het NCDO.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: dinsdag 11 maart, 20.00 uur | Prijs: 8 euro / 6 euro Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht