Gemeente Urk

Onderzoekers presenteren uitkomsten cultuuronderzoek

In opdracht van de gemeente Urk hebben studenten van de Vakgroep Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek uitgevoerd naar de kenmerken van de Urker cultuur. In totaal hebben 500 Urkers van 16 tot 75 jaar meegewerkt aan het onderzoek. In de openbare vergadering van de raadscommissie I op dinsdag 11 maart 2008 (19.30 uur, raadzaal, Singel 9) worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd. De gemeente zal deze onderzoeksgegevens gebruiken in haar toekomstige beleid.

Onder cultuur wordt niet alleen verstaan de normen en waarden, maar ook wat mensen belangrijk vinden in het leven. In een snel veranderende maatschappij verandert ook de cultuur. Ook op Urk is er veel veranderd de afgelopen jaren en het is belangrijk om zicht te krijgen wat dit betekent voor de Urker cultuur.

Het onderzoek naar de cultuur, de ontwikkelingen en veranderingen op Urk is uitgevoerd door drie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. De studenten hebben gesprekken gevoerd met Urkers met diverse achtergronden en leeftijden. Daarnaast zijn er twee steekproeven getrokken uit de Urker bevolking, één onder de groep van 16 tot en met 21 jaar en één onder de groep van 22 jaar en ouder. Een vragenlijst met vragen over het gedrag, vertrouwen, geluk, mantelzorg, algemene hulp, hulp bij problemen binnen het gezin, het geloof, motieven om te geven aan goede doelen, de Urker cultuur en over het gebruik van genotmiddelen is naar 1300 Urkers gestuurd. In totaal hebben 500 Urkers aan het onderzoek meegewerkt. Door middel van de uitkomsten van het onderzoek kan de gemeente Urk inzicht krijgen in de huidige stand van zaken en mogelijk hierop haar beleid aanpassen.

Zoals in elk sociologisch onderzoek, zijn alle ingevulde vragenlijsten strikt vertrouwelijk behandeld en volledig anoniem verwerkt.

In onderstaande bijlage het persbericht van de studenten.


* Bijlage persbericht 08.014 Onderzoekers presenteren uitkomsten cultuuronderzoek.doc (29 KB)