Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Overlast Centraal Station

* Kauwgomvrije binnenstad

* Nieuwbouwtarget opschroeven

* Scholen verzwijgen geweld

* Ondergrondse parkeergarage Kruisplein

maandag, maart 10, 2008

Veiligheid op het Centraal Station

Meer dan honderdduizend reizigers maken elke dag gebruik van het Centraal Station. Zij willen niet geconfronteerd worden met drugsdealers of hangjongeren. De terugkeer op het station van deze overlastgevers dient dan ook snel te worden aangepakt.

Voor de meeste treinreizigers, onder wie toeristen en zakenlui, is het Centraal Station het visitekaartje van de stad. De ingrijpende verbouwing en hiermee gepaard gaande overlast doen vanzelfsprekend al enige afbreuk aan de beleving. Extra overlast van hangjongeren, drugsdealers en zakkenrollers kunnen we hierbij missen als kiespijn. Toch bereiken Leefbaar Rotterdam steeds meer signalen dat het stationsgebied weer dreigt af te glijden.

Uit waarnemingen en ervaringen van raadsleden ter plaatse bleek de veiligheidsbeleving aanmerkelijk verslechterd. Vooral reizigers uit België en Frankrijk worden in de namiddag en avond nogal eens verwelkomd door een multicultureel ontvangstcomité van overwegend drugsdealers en zakkenrollers. Dit komt onder meer door het gebrek aan spoorwegpolitie en gewone agenten.

Leefbaar Rotterdam pleit voor extra veiligheidsmaatregelen op korte termijn, waaronder versterking van de spoorwegpolitie vanuit andere politiediensten. Daarnaast zouden wij graag zien dat het station verboden terrein wordt voor mensen die daar niets te zoeken hebben en vooral voor bekende overlastgevers en criminelen. Maar ook hier staat of valt het beleid met de uitvoering en toezicht op handhaving.

Klik hier voor de vragen aan het stadsbestuur van Leefbaar Raadslid Hennie van Schaik