Gemeente Valkenswaard

controleren zelf naleving milieuregels

Bedrijven controleren zelf naleving milieuregels

Veel bedrijven blijken niet bekend te zijn met de milieuvoorschriften die voor hun bedrijf gelden. Om dit te verbeteren kiest een aantal gemeenten in Noord-Brabant, waaronder ook Valkenswaard, voor een nieuwe aanpak. De bedrijven ontvangen een vragenlijst van de gemeente aan de hand waarvan ze zelf de naleving van milieuregels kunnen beoordelen. Binnenkort worden in dit verband de garage- en autoherstelbedrijven benaderd.

Verzending vragenlijst
In de gemeente Valkenswaard ontvangen de garage- en autoherstelbedrijven rond 13 maart aanstaande een brief met vragenlijst van de gemeente. Met behulp van die vragenlijst kunnen de bedrijven dus zelf beoordelen of zij voldoen aan de milieuvoorschriften. Ze moeten de lijst vóór 2 april aanstaande ingevuld terugsturen naar de gemeente.

Om een goed beeld te krijgen van het verloop van deze actie, gaan medewerkers van het team Toezicht en Handhaving steekproefsgewijs een aantal bedrijven bezoeken. Zo kunnen ze nagaan of de lijsten duidelijk zijn voor de ontvanger en of ze naar juistheid zijn ingevuld. Bij het constateren van eventuele overtredingen krijgen de bedrijven een redelijke termijn om die overtredingen te beëindigen.

Strengere aanpak bij niet terugsturen lijst
Aan bedrijven die de vragenlijst niet (tijdig) terugsturen, wordt in elk geval een bezoek gebracht. Eventuele overtredingen, waarop zij door middel van de vragenlijst en toelichting zijn gewezen, zullen dan strenger worden aangepakt. Dit houdt in dat de gemeente in zo'n geval de plaatselijke afdeling van de politie verzoekt om een proces verbaal op te maken.

De gemeente Valkenswaard is verantwoordelijk voor de naleving van de milieuregelgeving. Zij hoopt dat bedrijven op de hiervoor beschreven manier meer betrokken raken bij die milieuregels en zelf hun verantwoordelijkheid nemen om zich hieraan te houden.

Meer informatie
Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij de heer D. Groenen, telefoonnummer 040-2083462 of mevrouw K. Adams, telefoonnummer 040-2083552, beiden van het team Toezicht en Handhaving van de gemeente Valkenswaard.