Organisaties presenteren gezamenlijke terugkeervisie ex- asielzoekers

10/03/2008 17:29

VluchtelingenWerk Nederland

Amsterdam, 10 maart 2008 --- Tien organisaties, waaronder het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, Cordaid, International Organization for Migration, Nidos en VluchtelingenWerk Nederland, hebben vanmiddag aan Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en Staatssecretaris Albayrak van Justitie een gezamenlijke visie gepresenteerd over terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en terugkerende vluchtelingen. Investeren, samenwerking en duurzaamheid staan hierin centraal.

De organisaties leggen hiermee een basis voor een gezamenlijke ondersteuning en begeleiding van de groep mensen waarvan na een zorgvuldige procedure is vastgesteld dat zij geen bescherming (meer) nodig hebben en Nederland moeten verlaten. Het doel is dat mensen die niet in Nederland mogen blijven, veilig, waardig en met perspectief op het opbouwen van een bestaan kunnen terugkeren. Deze aanpak zal er toe moeten leiden dat voor meer mensen dan tot nu toe, zelfstandig terugkeren een goed perspectief is en dat hun terugkeer duurzaam zal zijn, waarbij economisch perspectief en sociale herintegratie centraal staan.

'Juist op het moment dat mensen te horen krijgen dat ze moeten vertrekken, is het geven van vertrouwen en het bieden van ondersteuning cruciaal voor het zelfstandig beslissen om terug te keren. Met dit samenwerkingsinitiatief wordt die ondersteuning optimaal geboden', aldus Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk Nederland.

De aanpak laat zich samenvatten in drie kernwoorden: investeren, samenwerking en duurzaamheid:


-Investeren; vanaf binnenkomst in Nederland investeren in mensen zodat ze actief blijven.
-Samenwerking; de organisaties werken samen met voor een ieder de rol die past bij de eigen kwaliteiten en die een meerwaarde levert aan terugkeer (in Nederland, in Europees verband en in de landen van herkomst).
-Duurzaamheid; terugkeer is in deze aanpak geen tijdelijke, maar een duurzame. Duurzaam staat hier ook voor een reëel ontwikkelingsperspectief voor de teruggekeerde asielzoeker in het land van herkomst.

De gezamenlijk visie is een initiatief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, Cordaid, International Organization for Migration, Nidos, Stichting Hersteld vertrouwen In de Toekomst, Stichting Mondiale Samenleving, Pharos, Samah, HealthNet TPO en VluchtelingenWerk Nederland.





http://www.vluchtelingenwerk.nl

http://www.vluchtelingenwerk.nl