VVD


10-3-2008

Luchtvaart blijft doelwit voor terroristische aanval

Vanavond is er een debat in het Europees Parlement over het akkoord dat de Raad en het Parlement op 11 januari jl. na stevige onderhandelingen hebben bereikt over de beveiliging in de burgerluchtvaart. Morgen stemt het EP het rapport.

Veilig vervoer is in een paar jaar tijd in de gehele wereld één van de belangrijkste thema's geworden. De modaliteiten moeten ´security proof´ zijn maar de vraag is of dat überhaupt mogelijk is. Een volslagen gek zal altijd z´n weg vinden. Echter, niets doen is géén optie.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis- Plasschaert: "Het lijdt geen twijfel dat de luchtvaart een, cru gezegd, populair doelwit is én blijft. De wereldwijde negatieve economische effecten van een eventuele aanslag evenals het mogelijke grote aantal slachtoffers - lijken daarbij doorslaggevend. Strengere veiligheidsmaatregelen voor de luchtvaart, met dien overeenkomstige overlast, liggen dan al snel voor de hand. Echter, als het gaat om het behoud van draagvlak hiervoor - is dé doeltreffendheid, de effectiviteit van de maatregelen toch echt het sleutelwoord. In dat opzicht is het akkoord een stap vooruit. De erkenning van het feit dat de bestaande maatregelen tot grote problemen in de tenuitvoerlegging leiden is een belangrijke mijlpaal."

Toch is het akkoord niet perfect volgens Jeanine Hennis-Plasschaert, bijvoorbeeld als het gaat om het level playing field, en dan in het bijzonder als het gaat om de financiering van de security maatregelen. In het bereikte akkoord staat dat elke lidstaat zelf mag bepalen of de kosten van veiligheidsmaatregelen moeten worden gedragen door de lidstaat, de luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. Dat betekent dat de wijze waarop de veiligheidskosten per lidstaat worden bekostigd, nog steeds verschilt per lidstaat en dat levert oneerlijke concurrentie op. Het akkoord biedt echter wel de gevraagde flexibiliteit en het houdt rekening met het gegeven dat het dreigingsniveau niet noodzakelijkerwijs áltijd even groot is. Verder verwacht Jeanine Hennis- Plasschaert veel van de versterkte rol voor het Europees Parlement bij het vaststellen van de zgn. uitvoeringsbesluiten.

Jeanine Hennis-Plasschert: "In dat kader hoop ik van harte dat het Europees Parlement haar rol ten volle zal gaan spelen. Een zekere mate van realiteitszin rondom de veronderstelde effectiviteit van wet- en regelgeving is meer dan ooit wenselijk. Natuurlijk, het kanaliseren van collectieve stress is een belangrijk streven. Tegelijkertijd dient de luchtvaartpassagier wel serieus te worden genomen. Op duurbetaalde schijnveiligheid zit niemand te wachten. De terrorist wordt steeds creatiever. Dit wordt niet opgelost door het innemen van flesjes water, douchegels of lenzenvloeistof. Wél door het grensoverschrijdend én effectief functioneren van politie-, justitie- en inlichtingendiensten."