Gemeente Hengelo

Actueel

Laurapark: Amfitheater eruit, pannakooi erin

Hengelo, 10 maart 2008

Laurapark: Amfitheater eruit, pannakooi erin

Het zogenoemde Amfitheater wordt weggehaald uit het Laurapark en er komt een pannakooi. De locatie van de pannakooi in het park staat nog niet vast. Omwonenden bepalen de uiteindelijke plek, waarbij ze uit drie locaties kunnen kiezen.
De gemeente Hengelo wilde de pannakooi al in oktober 2007 in het Laurapark plaatsen. Uiteindelijk is dit toen niet doorgegaan, omdat omwonenden fel protest aantekenden. Zij waren bang dat de overlast, die zij sinds het voorjaar van 2007 ondervinden van een groep jongeren in het zogenoemde Amfitheater, zou toenemen door de komst van de pannakooi. Na een gesprek tussen wethouder Janneke Oude Alink en een aantal bewoners is een en ander uitgezocht. De uitkomsten hiervan zijn verzameld in een informatiebrief, die omwonenden eind vorige week hebben ontvangen.

Maatregelen om overlast te verminderen

Het Amfitheater wordt uiterlijk 1 mei verwijderd. Daarnaast controleren de wijkagent, de ambulant jongerenwerker en handhavers van de gemeente Hengelo ook in de toekomst regelmatig en op verschillende tijdstippen in het park. Ook wordt ingezet op het organiseren van activiteiten voor de jeugd. Verwacht wordt dat de overlast voor direct omwonenden als gevolg van deze gecombineerde aanpak zal afnemen.

Pannakooi

De gemeente Hengelo kiest ervoor de pannakooi wel in het Laurapark te plaatsen. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren in de Wilderinkshoek behoefte hebben aan bijvoorbeeld een pannakooi, ontmoetingsplek of skatebaan. Een pannakooi is een speelvoorziening die vooral gebruikt wordt door 6-24 jarigen uit de gehele wijk. Het gaat om een één tegen één voetbal op een verharde ondergrond, in een speciale ronde voetbalkooi, waarbij het onderste deel is voorzien van een geluiddempende boarding.

Tot september 2007 kon de jeugd gebruik maken van de pannakooi in de Elisabethstraat. De voorziening moest daar weg, omdat de Elisabethstraat helemaal opnieuw wordt ingericht. Omdat een pannakooi een voorziening voor een gehele wijk is, is een centrale en goed bereikbare ligging van belang is. Het Laurapark voldoet aan deze eis. Bovendien is een park bij uitstek de plek waar alle wijk- en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Bewoners kunnen plek bepalen

De uiteindelijke plaats van de pannakooi staat nog niet vast. Omwonenden kunnen tot 1 april kiezen uit drie mogelijke locaties in het park. Op 11 april wordt bekend gemaakt waar de pannakooi uiteindelijk geplaatst wordt. Op 17 maart is er tussen 19.00 en 20.30 uur een inloopbijeenkomst in de Vöckerschool, waar bewoners met vragen of opmerkingen terecht kunnen.

BOS-enquête, september 2007; onderzoek onder jongeren (10-18 jaar) in het zuidelijk stadsdeel. In totaal 230 jongeren uit Wilderinkshoek hebben hieraan meegewerkt.