Ingezonden persbericht


Groningen, 6 maart 2008

Schriftelijke vragen art. 38 Reglement van Orde gemeenteraad Groningen inzake basisschool Reitdiep

Geacht College,

In december heeft het college aangegeven dat er in de wijk Reitdiep ruimte is voor een basisschool. Ondertekende fracties zijn verheugd met dat voornemen. Evenals het comité Aap Noot Mies (onderdeel van de bewonersvereniging Reitdiepwijk) dat is opgericht door bewoners uit de wijk om een basisschool te realiseren. Op 29 februari jongstleden heeft het comité overleg gehad met een aantal raadsleden. Dat overleg heeft een aantal vragen opgeleverd.


1. In contacten tussen WMOO en comité Aap Noot Mies is van gemeentewegen het volgende scenario geschetst: het plaatsen van een noodgebouw in augustus 2008 en de opening van de definitieve school in 2011. Een ander scenario spreekt van het vervroegen van de bouw van de nieuwe school zodat de opening in september 2010 plaatsvindt. In dat scenario worden in de school in Gravenburg extra lokalen gebouwd en wordt een tijdelijke locatie in de wijk Reitdiep niet noodzakelijk geacht. Wat is het voornemen van het college?


2. De ouders uit de Reitdiepwijk brengen in vele gevallen hun kinderen met de auto naar de school in Gravenburg. Dit brengt grote verkeersproblemen met zich mee voor de wijk Gravenburg. Realiseert het college zich dat een snelle start van een school in Reitdiep (augustus 2008) ook de verkeerssituatie in Gravenburg ten goede komt?


3. Welke schoolvorm vindt het college het meest gewenst? Zowel openbaar als bijzonder onderwijs heeft aangegeven zich te willen vestigen in Reitdiep. Is er ook een combinatie van beide mogelijk bijvoorbeeld?


4. Is het college van plan om van de nieuwe school een vensterschool te maken, waarbij er ook voorzieningen voor de wijk gerealiseerd kunnen worden? Bijvoorbeeld met kinderdagverblijf Kits?


5. In hoeverre betrekt het college de wijk bij het realiseren van de school en de inrichting op zowel onderwijs-inhoudelijke gronden als voorzieningen, bijvoorbeeld via het comité Aap Noot Mies?

Hoogachtend,

Elco van der Wilt (D66) Geert Spieker (Stadspartij) Bernhard Koops (CDA)