Ingezonden persbericht


Zondag 23 maart, 15.30 uur

Zeeuwse Concertzaal / Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 12/10 euro

Frances-Marie Uitti (cello) en Tatiana Koleva (percussie) met Sonic Lens

Sonic Lens is een multimediaal evenement, waarbij ongeïdentificeerde, anonieme, maar desondanks vaak verrassend veelzeggende filmfragmenten uit het Filmmuseum Amsterdam de basis en aanleiding vormen voor composities en improvisaties van twee van de belangrijkste nieuwe muziek-vertolksters hier te lande. De interactie tussen beeld en geluid is overigens werkelijk tweezijdig, de muziek is van invloed op de beelden, net zo goed als de beelden van invloed zijn op de muziek. Uitti en Koleva lieten weten verheugd te zijn dat deze laatste uitvoering van deze bijzondere productie uiteindelijk in Zeeland kon plaats vinden, toch een beetje hun tweede thuishaven, ook omdat de productie al doende stevig gegroeid is.

Woensdag 19 maart, 21.30 uur

Schuttershof, Schuttershofstraat 1, Middelburg

Entree: 12/10 euro

Der Rote Bereich (Berlijn)

(Frank Möbus - gitaar, Rudi Mahall-basklarinet, Olivier Steidle drums)

(Jazz/Impro)

Der Rote Bereich treedt slechts hoogstzelden in Nederland op. Hetgeen vreemd is, omdat ze in Duitsland en dan met name Berlijn tot de absolute top behoren op het gebied van jazz en impro. Maar waarom zouden we ons iets van Duitsland aantrekken ? Toch is het zo dat je in de hedendaagse jazz je beter bezig kunt houden met de Europese representanten dan met de Amerikaanse, die in negen van de tien gevallen voorspelbaar, want al te mainstream zijn. Der Rote Bereich is een boeiende representant van de Europese jazz: een virtuoze gitarist, die ergens het midden (?) houdt tussen John Scofield en Fred Frith, een basklarinettist, die absoluut lyrisch dan wel ondersteunend kan spelen, maar zich meestentijds toch in doldrieste Dolphy-extravaganza stort en tot slot een drummer, die uiterst subtiel te werk kan gaan, maar in de regel toch zodanig de beuk erin gooit dat zelfs The Bad Plus het nakijken heeft. Niet voor liefhebbers van mainstream-jazz-vermaak.

Zondag 30 maart, 15.30 uur

Zeeuwse Concertzaal / Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 15/12 euro

Ensemble Zedashe met vocale muziek uit Georgië.

(Niet-westers)

Sinds mensenheugenis wordt dit gebied bewoond en beheersd door alle denkbare mogendheden, van de Grieken tot de Turken, de Mongolen en de Perzen, en van 1870 tot 1991 door de Russen. Dit maakte de volkscultuur van Georgië tot een smeltkroes van stijlelementen, die echter één ingrediënt altijd heeft weten te behouden: polyfonie. De jonge musici van Zedashe een zedashe is een bijzondere kruik met wijn voor de overledenen dragen de nog springlevende zangtraditie uit in het buitenland. Een eerdere tournee naar de Verenigde Staten leverde het ensemble een trouwe schare fans op; nu is Nederland aan de beurt om zich te laten overrompelen. Sinds de oprichting in 2000 laat Zedashe horen hoe muziek deel uitmaakt van het Georgische leven, met werkliederen, ballades, liefdesliedjes, oorlogs- en rituele rondedansen en vooral de oude, meerstemmige kerkmuziek, misschien wel de grootste muzikale schat van het land.

Bezetting: Ketevan Mindorashvili (zang & artistieke leiding), Shalva Mindorashvili, Tamila Sulhanishvili, Nikoloz Morodeli, Tamuna Beridz (zang) en

Shmagi Pirtskhelani (panduri (driesnarige luit), chuniri (vedel) en chiboni (doedelzak))

Willem Kniknie
Directeur MuziekPodium Zeeland
Tel. 06-48529010
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl / w.p.t.c.m.kniknie@freeler.nl

MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Tel. 0118-623650 / Fax. 0118-624754
Reserveren: 0900-3300033
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl Website: www.muziekpodiumzeeland.nl