Atradius opent kantoor in Istanbul

10/03/2008 09:23

Atradius NV

Turkse ondernemers vrezen ingrijpende gevolgen van crisis op kredietmarkt

Atradius opent kantoor in Istanbul en publiceert onderzoek over betaalrisico's in Turkije

Amsterdam, 10 maart 2008 - Meer dan 70 procent van de Turkse bedrijven verwacht dat de crisis op de Turkse kredietmarkt negatieve gevolgen heeft. Eén op de twee Turkse ondernemers vreest zelfs dat de crisis ingrijpende effecten zal hebben op het voortbestaan van hun bedrijf. Twee op de drie bedrijven verwachten daarnaast dat de betalingsmoraal in de komende zes maanden nog verder verslechtert. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een onderzoek dat kredietverzekeraar Atradius heeft verricht naar aanleiding van de opening van een nieuw kantoor in Istanbul.

"Deze analyse bevestigt de verwachting dat steeds meer Turkse bedrijven het moeilijk vinden hun betalingsverplichtingen aan leveranciers na te komen", stelt Isidoro Unda, voorzitter en CEO van Atradius. "Een goede kredietverzekering is juist nu belangrijker dan ooit, omdat bedrijven zich hiermee niet alleen beschermen tegen het uitblijven van betalingen, maar zo ook hun eigen kredietwaardigheid kunnen versterken. Met de opening van ons nieuwe kantoor in Istanbul kunnen we Turkse bedrijven hierbij optimaal ondersteunen."

Atradius heeft ruim 200 Turkse ondernemingen uit verschillende sectoren ondervraagd over betalingsrisico's en de te verwachten effecten van de huidige kredietcrisis. Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna acht op de tien Turkse ondernemers verwachten dat deze negatief zal uitwerken op hun bedrijfsprestaties. Zo is 76 procent van mening dat de financiering van hun operationele activiteiten sterk wordt belemmerd en driekwart verwacht moeilijkheden bij het verkrijgen van extern kapitaal. Zeven op de tien ondernemers verwachten dat de crisis op de kredietmarkt ook een stijging van de kapitaalkosten veroorzaakt, wat leidt tot beperktere mogelijkheden voor het verlenen van uitstel van betaling aan klanten.

Betalingspraktijken Turkije op niveau Europese Unie
Hoewel een meerderheid van het Turkse bedrijfsleven een verslechtering van de huidige betalingspraktijken voorspelt, ondervinden bedrijven vooralsnog geen problemen door onbetaalde rekeningen. De meeste Turkse ondernemers hanteren een uiterste betaaltermijn van gemiddeld 54 dagen, vergelijkbaar met het Franse bedrijfsleven. De meeste maatregelen die zij treffen om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van non-betaling zijn vooruitbetalingen, garanties en letters of credit. Slechts een minderheid van de bedrijven in Turkije beschikt over een kredietverzekering, in vergelijking met drie op de tien bedrijven in West-Europa die deze voorzorgsmaatregel al treffen. In Duitsland - de belangrijkste exportmarkt van Turkije - is het aantal vooruitbetalingen in het afgelopen halfjaar meer dan gehalveerd. "We zijn ervan overtuigd dat de Turkse markt veel potentieel biedt. Turkse bedrijven moeten zich steeds meer aanpassen aan de betalingspraktijken van hun internationale handelsrelaties. De behoefte om betalingsrisico's te verzekeren houdt - zeker onder exporterende bedrijven - naar verwachting gelijke tred met de sterk groeiende dynamiek van de Turkse economie."

Over Atradius
Atradius is een vooraanstaande kredietverzekeraar met premie-inkomsten van 1,8 miljard euro per jaar en een mondiaal marktaandeel van 31 procent. Het bedrijf verzekert jaarlijks handel ter waarde van 450 miljard euro tegen het risico van wanbetaling en biedt tal van producten, variërend van kredietverzekeringen tot incasso. Met 3.900 medewerkers en meer dan 160 kantoren in 40 landen, heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag genomen worden. Atradius heeft een A rating (vooruitzicht stabiel) van Standard & Poor's en A2 (vooruitzicht stabiel) van Moody's.

Noot aan de redactie (