Warm bad voor bultrug


Ook zeezoogdieren hebben last van klimaatverandering

EGMOND AAN ZEE, 20080307 -- Egmond aan Zee - Klimaatverandering treft iedereen, ook zeezoogdieren. Door verschuiving of afname van prooi in de Noordelijke Noordzee, vermoeden wetenschappers dat de bruinvis naar het zuiden verhuist op zoek naar voedsel. Opwarming van het zeewater trekt mogelijk baleinwalvissen aan, zoals de bultrug, om in onze Noordzee te overwinteren. Bijkomend voordeel hiervan is dat zeezoogdieren spotten aan de Nederlandse kust eerder regel dan uitzondering wordt. Deze en andere resultaten presenteren wetenschappers tijdens het internationaal congres voor onderzoek naar zeezoogdieren in Egmond aan Zee.

Honderden wetenschappers uit Europa en daarbuiten wisselen drie dagen lang van gedachten over klimaatsverandering en de impact hiervan op walvissen, zeehonden, dolfijnen en bruinvissen. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse conferentie van de Europese vereniging voor onderzoek naar zeezoogdieren (ECS) in Egmond aan Zee. De laatste onderzoeksresultaten komen aan bod, waarbij de invloed van de mens in verleden, heden en toekomst als rode draad door het congres loopt.

Dreiging

Klimaatverandering is echter niet het enige probleem voor zeezoogdieren. Vormde de jacht op zeezoogdieren in het verleden de grootste directe bedreiging voor deze dieren, nu is dat de mens. De impact van de mens door de ontwikkeling en toename van visserij en de toenemende industrialisatie, met klimaatverandering als bijkomend effect vormt vermoedelijk een veel grotere, deels onbekende bedreiging. Dit geldt niet alleen voor zeezoogdieren, maar voor ons allemaal.

International Polar Year

Het congres wordt georganiseerd in samenwerking met het International Polar Year 2007-2009, dat in het teken staat van klimaatverandering in de poolstreken. Voor het eerst sinds de oprichting van de ECS (in 1987) vindt een dergelijk congres plaats in Nederland. ECS 2008 vindt plaats van 10 t/m 12 maart in hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee.

Filmavond

Op dinsdag 11 maart is er een filmavond voor iedereen, jong en oud, toegankelijk. Deze begint om 20:00 (binnenlopen vanaf 19:30). Het gaat om enkele korte nog niet eerder getoonde films over walvissen en dolfijnen, waarbij de onderzoekers zelf een toelichting geven. Toegang is gratis.





Ingezonden persbericht