Gemeente Zwolle

Winnaar tweede luierprijsvraag bekend

Datum uitgave persbericht: 03/10/2008

Wethouder Gerard van Dooremolen heeft maandag 10 maart de winnaar van de prijsvraag luierinzameling van het tweede kwartaal bekendgemaakt. De winnaar is geworden de heer Oosterkamp uit Zwolle. Hij raadde het aantal kilo ingezamelde luiers bijna goed met 180.000 kilo. In de afgelopen zes maanden is in totaal daadwerkelijk 165.000 kilo ingezameld. Uit handen van milieuwethouder Gerard van Dooremolen ontving de heer Oosterkamp een verzorgingscheque van 150 euro en bloemen in aanwezigheid van zijn vrouw en zoontje.

Sinds september vorig jaar kunnen alle inwoners van Zwolle meedoen met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal. Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen in speciale zakken worden aangeboden bij 50 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De gemeente Zwolle wil iedereen aanmoedigen om mee te doen aan de proef door elke drie maanden een prijsvraag uit te schrijven waarbij een verzorgingscheque van 150 euro te winnen is.
Om mee te doen aan de prijsvraag van het derde kwartaal kunnen bewoners de antwoordkaarten uiterlijk insturen tot 20 mei.

Recycling van incontinentiemateriaal

Het incontinentiemateriaal wordt gerecycled bij Orgaworld uit Lelystad. Orgaworld mengt het luierafval met gft-afval om dit te vergisten. De luiers worden versnipperd en komen in een zuurstofloze omgeving waar er met behulp van bacteriën biogas vrijkomt. Dit gas wordt gebruikt voor het opwekken van groene stroom. De luiers worden daarna verder afgebroken en vervolgens als compost gebruikt in de land- en tuinbouw. Het plastic van de luiers wordt na het vergisten uit het compost gezeefd en vervolgens als restproduct verbrand. De energie en warmte die hierbij vrijkomt levert elektriciteit en stadswarmte op.